Tijdens mijn sollicitatiefase heb ik eindeloos gegoogled naar sollicitatietips. Elke keer kreeg ik dezelfde standaard tips, zonder concrete voorbeelden. Ik ben voor dit artikel op zoek gegaan naar tips die jou en mij écht vooruit helpen. 

Driedelige serie over solliciteren met zelfvertrouwen

In deze driedelige serie geven we je bruikbare tips bij elk deel waaruit een sollicitatiegesprek doorgaans bestaat: de kennismaking, het gesprek over de inhoud van de functie en de afronding.

Dit is het eerste artikel uit de reeks: solliciteren met zelfvertrouwen. We beginnen bij het begin: de kennismaking.
In dit artikel bespreken we de volgende onderdelen van deze fase van het sollicitatiegesprek:

 • De basis voorbereiding
 • Smalltalk
 • De voorstelronde

De basis voorbereiding

Het goed voorbereiden van je sollicitatiegesprek is het halve werk. Een gedegen voorbereiding zorgt ervoor dat je een duidelijk beeld van de organisatie hebt, zelfverzekerd het gesprek in gaat en vragen makkelijk kunt beantwoorden.  

Je eerste indruk is key. En je hebt er tenslotte maar één kans voor. Zorg daarom dat je weet wat je gaat doen voordat het gesprek begint:

 • Wat is de dresscode? Bezoek de website en social media van het bedrijf om te ontdekken wat de bedrijfscultuur is, zodat je een passende outfit kunt samenstellen voor het gesprek. Of kijk eens op YouTube voor een bedrijfsvideo van de organisatie voor een kijkje achter de schermen.
 • Connected blijven: Check bij een online sollicitatiegesprek altijd van te voren of je Wi-Fi verbinding goed werkt. Niets is zo frustrerend als een haperend beeld tijdens het gesprek, dus oefen dit van te voren even met een vriend, vriendin of familielid.
 • Mij niet bellen: Zet je telefoon op ‘niet storen’ en vergeet tijdens een online gesprek Web Whatsapp niet weg te klikken en andere notificaties uit te zetten.
 • Clean setting: Zorg voor een rustige omgeving die niet afleidend is wanneer je een online gesprek hebt. Het is nooit verkeerd om van te voren verschillende settings uit te proberen.  
 • The Data Detective: Doe research naar de mensen waarmee je het gesprek hebt. Wat zijn hun functies, hoe lang werken ze al bij het desbetreffende bedrijf en niet te vergeten: onthoud de namen van deze personen. Zodoende kun je een naam nog een keer herhalen tijdens het gesprek. Bijvoorbeeld: “Net zoals Daniëlle ga ik graag hardlopen.” Op deze manier laat je zien dat je goed kunt luisteren en benadruk je tegelijkertijd een gemeenschappelijke interesse.
 • Voor extra bonuspunten: speur de website van de organisatie af voor de missie, visie en kernwaarden. Lees recente blogs die ze hebben geplaatst op LinkedIn om op de hoogte te zijn van ontwikkelingen binnen het bedrijf. Door je gesprekspartner te feliciteren met bijvoorbeeld een gewonnen ‘Great Place to Work’ award laat je zien dat je research hebt gedaan. Dit geeft je gesprekspartner meteen de kans om meer te vertellen over de bedrijfscultuur. 

Smalltalk

Of het sollicitatiegesprek via een online meeting of fysiek is; dit onderdeel kun je niet ontwijken. Bij een online meeting kan het zijn dat je nog even moet wachten op andere deelnemers van het gesprek. Het is daarom altijd handig om de volgende dingen voor te bereiden:

 • Interesse tonen: Heb je moeite met smalltalk improvisatie? Ga van te voren na waar je het over kunt hebben. Dit is hét moment om je interesse te tonen. Je kunt iets vragen over het bedrijf of wanneer het feestseizoen in zicht is kun je vragen hoe het er met de drukte voor staat.
 • Inspiratie voor gespreksstof: Wanneer het sollicitatiegesprek fysiek plaatsvindt wordt je ontvangen door een van je mogelijk toekomstige collega’s. Je kunt iets zeggen over de inrichting van het kantoor of een welgemeend compliment maken over de outfit van degene waar je mee spreekt. Op die manier heb je alvast een mooie opening voor de rest van het gesprek.
  • Bonustip: Zeg altijd ‘ja’ wanneer je iets te drinken wordt aangeboden. Af en toe een slok water drinken tijdens het gesprek geeft je tijd om even na te denken en kan helpen bij een onvoorziene hoestbui.
  • Smalltalk survival: Krijg je nog steeds de zenuwen wanneer je het woord “smalltalk” hoort? In het boek “Smalltalk Survival Gids” staan tal voorbeelden van hoe je met smalltalk kunt beginnen. Een van de dingen die me is bijgebleven uit dit boek is hoe je non-verbale aspecten bijdragen aan een eerste indruk. Zenuwen kunnen invloed hebben op je houding (waardoor je onbewust anderen niet aankijkt of een gesloten houding hebt) waardoor je afstandelijk kunt overkomen. Door je hier bewust van te zijn en je houding tijdens het gesprek aan te passen, kun je een open en zelfverzekerde indruk achterlaten.

  De voorstelronde

  “Vertel eens iets over jezelf..” Ik kreeg hier voorheen vaak de zenuwen van, terwijl ik wist dat het bij elk sollicitatiegesprek aan bod komt. Het bedrijf wil graag weten met wie ze in gesprek zijn en of jij als mogelijk toekomstige collega bij de rest van het team past. Het gaat tijdens je introductie niet alleen om WAT je vertelt maar ook om HOE je jezelf presenteert. De volgende tips gaan je hierbij helpen: 

  • Elevator pitch: Begin altijd met het benoemen van je naam, leeftijd en woonplaats. Benoem hobby’s, vrijwilligerswerk of side hustles die raakvlakken hebben met de baan waarvoor je solliciteert. Het laat zien dat je bijvoorbeeld creatief of ondernemend bent. 
  • Maak een bruggetje naar de vacature: Vanuit daar kun je meer over je ervaring en skills vertellen. Voorbeeld: “Een oud collega tipte me jullie vacature aangezien zij weet dat ik gek ben op ___ en fan ben van jullie (blog/webshop/product/merk). Bij mijn vorige baan bij ___ was ik verantwoordelijk voor ___ en ___ waardoor ik een passie heb ontwikkeld voor ___. Ik wil mijn ___ vaardigheden graag naar een hoger level tillen en ik ben ervan overtuigd dat ik dat bij (naam bedrijf) kan.”
  • Wanneer je voor je eerste baan aan het solliciteren bent: “Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd in (naam studie) aan (naam school). Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in  ___ en naast mijn studie werkte ik bij ___ zodat ik hier nog meer over kon leren. Een van de projecten waar ik trots op ben is ____ omdat….” Nu kun je meer vertellen waarom je affiniteit hebt met de functie waarvoor je solliciteert. Neem de vaardigheden van te voren door die in de vacature staan en benoem voorbeelden die aansluiten bij jouw ervaring. Op die manier benoem je indirect de vaardigheden waar de werkgever naar op zoek is. 
  • Less is more: Niemand zit te wachten op een ellenlang verhaal waarbij je over je studie, vijf verschillende banen, hobby’s en side hustles vertelt. Kies bewust wat wel en niet interessant is om te vertellen voor deze vacature en houd je introductie kort en bondig. Mocht je gesprekspartner ergens meer over willen weten, zullen ze sowieso doorvragen. Houd ongeveer 1,5 minuut aan voor je introductie. Oefen dit gemakkelijk thuis met een timer tot je tevreden bent.

  Ready, set, go!

  Als je het artikel tot hier hebt gelezen ga ik ervan uit dat je binnenkort gaat solliciteren. We wensen je veel succes en hopen dat onze tips je gaan helpen om het gesprek te rocken. Laat hieronder in de commentsectie weten welke tip(s) voor jou het verschil hebben gemaakt!

  Binnenkort verschijnt deel 2 van “Het sollicitatiegesprek: Zo ga je zelfverzekerd het gesprek in” op Feministic.nl waarin we het gaan hebben over het middelste gedeelte van het sollicitatiegesprek: de inhoud van de functie. Volg ons op Instagram of Pinterest om op de hoogte te blijven van onze laatste artikelen.

  Tips voor je salarisonderhandeling? Lees hier meer. 

  Dit artikel kan affiliate-links bevatten. Gebruik van deze links kost je niks extra’s en wij ontvangen een kleine vergoeding voor het schrijven van deze blog. We nemen vanzelfsprekend alleen links op van websites of producten waar wij zelf 100% achter staan en onze blogs zijn zo objectief mogelijk geschreven. Gebruik je deze links voor een aanmelding of aankoop? Bedankt! Je helpt ons zo om nog meer toffe artikelen te schrijven!

  Daniëlle | Feministic

  Over de auteur

  Maela Verschuren (1994) is mede-oprichtster van Feministic en werkt als Content Marketeer voor tanning & cosmetica merk MARC INBANE.  Van jongs af aan heeft ze een grote liefde voor fashion & cosmetica en is altijd op zoek naar een combinatie tussen deze onderwerpen en carrière.  

  Bij Feministic schrijft Maela over de dingen die ze meemaakt en om haar heen hoort omtrent weerbaarheid, carrière en gezondheid.  

  Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Elke maand ontvang je een mail waarin we onze nieuwste artikelen met je delen over persoonlijke ontwikkeling, weerbaarheid, geldzaken, carrière, feminisme & onze huidige maatschappij.

  Én we delen je een maandelijkse mini challenge die alleen te ontvangen is via onze nieuwsbrief.