Het onderhandelen over je salaris is voor vrouwen een behoorlijke uitdaging. Vrouwen worden minder serieus genomen en krijgen daardoor minder vaak de salarisverhoging die ze verdienen dan wanneer onze mannelijke collega’s erom vragen (bron). 

Vrouwen zouden meer moeten verdienen

Terwijl juist vrouwen meer zouden moeten verdienen! Waarom? Als vrouw verdien je gemiddeld 14,6 procent minder per uur, terwijl je opleidingsniveau gemiddeld hoger is. Daarnaast betaal je zo’n tien tot dertig procent meer voor hetzelfde product dan een man (bron), vanwege de zogenaamde ‘pink tax’. Des te meer redenen om eerlijker te gaan verdienen.

Ik kreeg wél verhoging, omdat ik erom vroeg

Zelf heb ik het een keer voor elkaar gekregen om na een onderhandeling van 40 uur naar 32 uur te gaan, terwijl mijn salaris steeg. Ook ben ik wel eens aangenomen voor een functie waarbij mijn collega minder betaald kreeg voor hetzelfde werk, omdat ik wél om een verhoging vroeg voordat ik werd aangenomen. Ik ben HBO opgeleid, zij had een universitair diploma… (en we waren allebei witte vrouwen, dus daar lag het ook niet aan).

Het is dus mogelijk om te krijgen wat je wilt. Voorbereiding is hierbij het halve werk. Hier de tips die ik in de loop der jaren heb geleerd:

Neem initiatief en plan een gesprek in met je werkgever

Wacht niet af tot je werkgever een gesprek met je aangaat, maar neem zelf het initiatief voor een gesprek. Een goed moment om om opslag te vragen is wanneer je contract wordt verlengt of na de afronding van een succesvol project. 

Zeg tegen je werkgever dat je graag een uur met hem of haar inplant om het over je prestaties en salaris te hebben. Plan dit van te voren, zodat je hem of haar er niet mee overvalt en je zeker weet dat er niets anders ‘tussendoor’ komt tijdens jullie afspraak. 

Verzamel feiten en argumenten over de waarde die je levert

Kom niet aanzetten met: ‘Het leven is zo duur, ik heb meer geld nodig.’ Daar is je werkgever niet in geïnteresseerd. Verzamel in plaats daarvan feiten en argumenten over je eigen bijdrage voor het bedrijf waar je werkt.

Heb je bijvoorbeeld een succesvolle pitch gedaan, waardoor de organisatie waar je voor werkt er een goed betalende klant bij heeft gekregen? Of is het verkeer naar de website exponentieel gestegen, sinds jij de online marketing beheert? Toon aan welke waarde je levert voor het bedrijf en wat ze mislopen als jij er niet zou zijn. 

Doe de salariskompas op Intermediair

Zoek uit of er een CAO is of wat een redelijk salaris is voor je functie. Een handige tool is de salariskompas van Intermediair. Vul de vragenlijst zo compleet mogelijk in en je krijgt een gedetailleerd overzicht van het gemiddelde salaris dat bij jouw ervaring en verantwoordelijkheden past. 

𝓲 Tip: neem het gemiddelde salaris van mannen als uitgangspunt

Intermediair laat het gemiddelde voor zowel mannen als vrouwen zien. Uiteraard kijk jij naar het mannensalaris en niet naar het vrouwensalaris om een eerlijke beloning te krijgen.

Zoek uit wat je collega’s krijgen

Werk je al wat langer voor hetzelfde bedrijf en heb je een leuke band met je collega’s? Vraag gewoon eens naar hun salaris als jullie elkaar één op één spreken. Vooral jonge mensen zijn steeds opener over hun salaris. Deze informatie kun jij weer mooi gebruiken bij je onderhandeling. 

Wees niet te bang om een bedrag te noemen

“Een goede vrouw is zorgzaam en mooi. Zij verlangt niet naar meer.” Begrijp waar je angst vandaan komt om meer te wensen voor jezelf en weet dat dit onzin is. De maatschappij praat ons graag aan dat échte vrouwen bescheiden zijn en vooral met de behoeftes van anderen bezig zijn. 

Daarom leggen we de lat al snel lager als het gaat om de wensen voor onszelf. Wees niet te bang om het bedrag te noemen dat je wilt verdienen en weet dat je het waard bent!

aaron-burden-unsplash - Essentialisme

Bedenk wat je minimaal wilt verdienen

Bedenk wat je minimaal wilt verdienen en welk salaris je het liefst hebt. Ga daar dan wat boven zitten, zodat je onderhandelingsruimte hebt.

Wanneer je werkgever duidelijk niet op je gewenste salaris uitkomt, ben je voorbereid en kun je aangeven wat je minimum is.

Verdiep je in mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden

Soms lukt het niet om het salaris te krijgen dat je wilt hebben, simpelweg omdat je werkgever dat geld niet tot zijn of haar beschikking heeft. In dat geval kun je onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden. 

Zeg bijvoorbeeld: “Ik begrijp dat je me door omstandigheden die buiten mij liggen geen salarisverhoging kan bieden. Ik zou graag samen naar een oplossing zoeken; hoe ik op een andere manier gecompenseerd kan worden voor de toegenomen waarde die ik het bedrijf lever.” 

Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden waar je over kunt onderhandelen zijn: 

  • Een bonusregeling
  • Extra vakantiedagen
  • Een opleidingsbudget
  • Een 13e maand
  • Een fietsplan
  • Een auto van de zaak
  • De mogelijkheid om thuis te werken
  • Een ov kaart
  • Een internetvergoeding 
  • Een laptop van de zaak
  • En telefoon van de zaak
  • Een premievrij pensioen

Besef dat werkgeluk óók heel belangrijk is

Een hoog uurloon is leuk, maar leuk werk, fijne collega’s en een korte reistijd zijn ook veel waard. Soms kun je beter kiezen voor een baan die je gelukkig maakt, dan een baan die je bergen met geld oplevert. 

Staar je niet blind op het bruto salaris

Als je elke dag een uur heen en een uur terug moet reizen, dan werk je per dag eigenlijk tien uur en niet acht. Dan zou je het salaris van die dag door tien moeten delen en zo kom je ineens uit op een lager uurloon. Wanneer jij veel onbetaald moet overwerken thuis, dan valt je netto uurloon óók lager uit. 

Als je meer gaat verdienen, dan betaal je ook meer belasting. Vaak ga je er netto niet eens zoveel op achteruit als je van 40 uur naar 36 uur gaat. Je hebt dan wél meer vrije tijd, wat ook veel waard is. Je bruto uurloon is in die situatie wederom misleidend. Reken verschillende scenario’s eens voor jezelf uit. 

𝓲 Tip: Rekentool bruto > netto 

Maak gebruik van een rekentool om je bruto salaris om te rekenen naar een netto salaris.

Besef je dat het duur is om jou te vervangen

Dit besef heeft mij heel erg geholpen bij salarisonderhandelingen. Het is voor een werkgever namelijk veel duurder om jou te vervangen dan om je een salarisverhoging te geven. De kosten voor het vinden van een nieuwe werknemer en deze vervolgens goed in te werken zijn enorm. Dit geeft jou meer onderhandelingsruimte.

Oefen het gesprek met iemand anders

Uit ervaring kan ik zeggen: een salarisonderhandeling is spannend, soms zelfs zenuwslopend. Om te voorkomen dat je op het moment suprême dichtklapt, kun je het gesprek van te voren oefenen met iemand die je daarna eerlijke feedback geeft. 

Zo krijg je zelfvertrouwen en ben je voorbereid op tegengas van je werkgever. Want die gaat er komen, het is en blijft een onderhandeling. Zodra jij onzeker overkomt, sta je direct 1-0 achter. 

Als het niet helpt: overweeg een andere werkgever die je waarde wel inziet

Momenteel hebben we een gunstige banenmarkt met een schreeuwend tekort aan personeel. Gegarandeerd dat je voor hetzelfde werk een beter salaris kunt krijgen bij een andere werkgever. 

Denk hier wel goed over na. Maak voor jezelf een pro’s en con’s lijstje en zorg dat je een duidelijk beeld hebt van de huidige situatie v.s. een nieuwe. Als jij onwijs gelukkig bent bij je huidige werkgever en de leukste collega’s hebt, dan is dat ook veel waard. Uiteindelijk draait het allemaal om balans.

Onthoud: de aanhouder wint 

Lukt het niet en wil je echt niet weg bij je werkgever? Vraag dan of je toe kunt werken naar een functie met meer verantwoordelijkheden of wat je kunt doen om over een half jaar wél die salarisverhoging te krijgen. 

Boeken die je hierbij helpen:

𝓲 CNV meldpunt voor ongelijke beloning

Handig om te weten. CNV is gestart met een meldpunt waar je terecht kunt als je vermoed dat je niet gelijk wordt beloond. CNV kan een individuele zaak starten of een gesprek aangaan met de werkgever.

Ik hoop van harte dat ik je geïnspireerd heb om te gaan verdienen wat je waard bent. Dat je dankzij dit artikel een paar krachtige handvatten hebt gekregen om hiermee aan de slag te gaan. Trek je stoute schoenen aan en ga voor die salarisverhoging! 

Heb je zelf nog een goede tip aan deze lijst toe te voegen? Laat het achter in de comments. Is het je dankzij onze tips gelukt om die salarisverhoging te fixen? We zouden het super leuk vinden om dat te horen! Heb je een vriendin die hiermee geholpen kan worden? Stuur het artikel door, deel het op je socials en help ons meer vrouwen te bereiken.

Dit artikel kan affiliate-links bevatten. Gebruik van deze links kost je niks extra’s en wij ontvangen een kleine vergoeding voor het schrijven van deze blog. We nemen vanzelfsprekend alleen links op van websites of producten waar wij zelf 100% achter staan en onze blogs zijn zo objectief mogelijk geschreven. Gebruik je deze links voor een aanmelding of aankoop? Bedankt! Je helpt ons zo om nog meer toffe artikelen te schrijven!

Disclaimer: Wij schrijven vanuit onze eigen ervaring en delen content en tips die wij waardevol vinden. We hopen dat we jou hiermee helpen. De content uit de categorie geldzaken is geen financieel advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen. Wij willen onszelf ook niet presenteren als psycholoog of lifestyle coach voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Aan eventuele fouten in de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen.

Daniëlle | Feministic

Over de auteur

Daniëlle de Vries is mede-oprichtster van Feministic en onderneemster met haar bedrijf 2handenvrij.  Ze streeft een leven na vol creativiteit, diversiteit en zingeving. Zowel privé als zakelijk.

Met passie schrijft ze over zelfontwikkeling, geldzaken en het nieuwe feminisme.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Elke maand ontvang je een mail waarin we onze nieuwste artikelen met je delen over persoonlijke ontwikkeling, weerbaarheid, geldzaken, carrière, feminisme & onze huidige maatschappij.

Én we delen je een maandelijkse mini challenge die alleen te ontvangen is via onze nieuwsbrief.