‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ Je hebt het slogan waarschijnlijk vaak genoeg gehoord van je moeder of oma. Het in orde brengen van je geldzaken is daar één aspect van, helaas is dit niet altijd een populaire bezigheid. Het kost tijd en vaak denken mensen dat het te ingewikkeld en saai is. 

Onterecht vind ik, het regelen van je van je geldzaken kan namelijk wél leuk zijn! Ik heb vijf podcasts voor je verzameld die van financiën een feestje maken en je tegelijkertijd een echte geldbaas maken.

Leuk om te weten: de slogan ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ werd in 1989 gebruikt voor een emancipatie campagne. Het doel van de campagne: het vergroten van de emancipatie en zelfstandigheid van vrouwen, door bijvoorbeeld het volgen van onderwijs.

1. PorteRenee podcast

PorteRenee is mijn absolute nummer één in de categorie geld podcast. Elke week komt er een nieuwe aflevering online waarin Renee en Casper op een luchtige en humoristische manier geldvragen en dilemma’s van hun luisteraars behandelen. 

Ik vind deze podcast fijn omdat het een hoog entertainment gehalte heeft. De podcast gaat niet heel erg de diepte in, waardoor het toegankelijk is voor een breed publiek. Elke aflevering ben je weer een handige tip en een glimlach rijker. 

PorteRenee podcast in het kort:
 • Instapniveau ♥♥♥♥♥
 • De podcast komt elke vrijdag online
 • Duur: +/- 30 minuten per aflevering
 • Onderwerpen zijn onder andere: slim met geld omgaan, budgetteren, boodschappen doen zonder er financieel op leeg te lopen en de basis van beleggen. 

2. Jong Beleggen, de podcast

Als je net als ik de koopkracht van je spaargeld wilt behouden door middel van beleggen, is deze podcast zeker interessant voor je. Elke week komt er een nieuwe aflevering van ‘Jong Beleggen, de podcast’ online waarin Pim Verlaan en Milou Brand de wereld van beleggen voor je openstellen. 

Er heerst een fijne dynamiek tussen de twee podcast hosts en ze vullen elkaar perfect aan. Pim is belezen over beleggen, terwijl Milou veel dingen (nog) niet snapt. Hierdoor komt het regelmatig voor dat Pim in vakjargon praat, en Milou precies de vraag stelt die ik als luisteraar op dat moment in mijn hoofd heb. 

TIP: Ik raad het aan om deze podcast vanaf de eerste aflevering te luisteren en niet in te stappen bij de meest recente. De reeks is namelijk zo opgebouwd, dat je begint bij de basis van beleggen en elke week meer de diepte in gaat. 

Jong Beleggen | De podcast in het kort:
 • Instapniveau ♥♥♥♥
 • Duur: +/- 1 uur per aflevering
 • De podcast komt elke donderdag online
 • Onderwerpen zijn onder andere: beleggen in aandelen, beleggen in ETF’s, portfolio update en en nog zoveel meer interessante beleggings onderwerpen.

3. Het nieuwe geld

In deze tiendelige podcast serie van Reinjan Prakke wordt je meegenomen in zijn zoektocht naar de toekomst van ons monetaire stelsel. Een briljante podcast die zowel persoonlijk als professioneel is. Reinjan vraagt zichzelf af of ons huidige geldstelsel wel toekomstbestendig is en wat de rol van cryptovaluta gaat zijn. 

Door in gesprek te gaan met verschillende financiële experts begrijpt Reinjan elke aflevering beter hoe ons huidige systeem werkt en waarom het de vraag is of dit systeem ook in de toekomst zal werken. Deze podcast is een journalistiek topproduct en luistert, ondanks de zware materie, erg makkelijk weg. 

Het nieuwe geld in het kort:
 • Instapniveau ♥♥♥
 • Duur: +/- 30 minuten per aflevering
 • De podcast komt elke donderdag online
 • Onderwerpen zijn onder andere: ons huidige monetaire systeem, bitcoin, inflatie, deflatie en de bizarre druk op de huizenmarkt. 

4. Money Mind podcast

De Money Mind podcast is toegespitst op money, mind en ondernemen. Adine Faber-Versluis, oprichtster van de Money Mind Academy en lekkerlevenmetminder.nl, helpt je met haar podcast om financieel onafhankelijk te worden en een rijk leven te leiden. Elke maand verschijnt er een nieuwe aflevering. 

Deze geld podcast leert je vooral dat je mindset bepaalt wat jouw geld situatie is. Adine geeft je verhelderende inzichten over je eigen belemmerende overtuigingen rondom geld en voorziet je daarnaast van handige tools om zelf aan de slag te gaan. Ze behandelt op  die manier de psychologische kant van geld en houdt je een scherpe spiegel voor.

Money Mind podcast in het kort:
 • Instapniveau ♥♥♥♥
 • Duur: +/- 15 minuten per aflevering
 • De podcast komt ongeveer een keer per maand uit
 • Onderwerpen zijn onder andere: verschillende inkomstenbronnen genereren, financiële onafhankelijkheid, money blocks en financiële strategie. 

5. De Geldvrienden podcast

Thijs van Bruxvoort en Jeroen Santen hebben een duidelijk doel: je verlossen van geldzorgen door hun geheimen te delen die van jou een financiële eindbaas maken. De geldvrienden gaan elke aflevering met elkaar in gesprek en delen op een vermakelijke manier hun kennis en strategie rondom geld. 

De mannen zorgen voor humor en optimisme, waardoor de soms wat saaie onderwerpen in een ander daglicht geplaatst worden. Net als de PorteRenee podcast bevat deze podcast een hoog entertainment gehalte en zelfspot. 

De Geldvrienden podcast in het kort:
 • Instapniveau ♥♥
 • Duur: +/- 50 minuten per aflevering
 • De podcast komt ongeveer een keer per maand uit
 • Onderwerpen zijn onder andere: wonen, trucs om slim met geld om te gaan, wat zijn ETF’s, tegen inflatie vechten, veel geld besparen in een korte tijd.

Relaxt luisteren met:

Dit artikel kan affiliate-links bevatten. Gebruik van deze links kost je niks extra’s en wij ontvangen een kleine vergoeding voor het schrijven van deze blog. We nemen vanzelfsprekend alleen links op van websites of producten waar wij zelf 100% achter staan en onze blogs zijn zo objectief mogelijk geschreven. Gebruik je deze links voor een aanmelding of aankoop? Bedankt! Je helpt ons zo om nog meer toffe artikelen te schrijven!

Disclaimer: Wij schrijven vanuit onze eigen ervaring en delen content en tips die wij waardevol vinden. We hopen dat we jou hiermee helpen. De content uit de categorie geldzaken is geen financieel advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen. Wij willen onszelf ook niet presenteren als psycholoog of lifestyle coach voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Aan eventuele fouten in de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen.

Daniëlle | Feministic

Over de auteur

Daniëlle de Vries is mede-oprichtster van Feministic en onderneemster met haar bedrijf 2handenvrij.  Ze streeft een leven na vol creativiteit, diversiteit en zingeving. Zowel privé als zakelijk.

Met passie schrijft ze over zelfontwikkeling, geldzaken en het nieuwe feminisme.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Elke maand ontvang je een mail waarin we onze nieuwste artikelen met je delen over persoonlijke ontwikkeling, weerbaarheid, geldzaken, carrière, feminisme & onze huidige maatschappij.

Én we delen je een maandelijkse mini challenge die alleen te ontvangen is via onze nieuwsbrief.