Heb je wel eens eerder over pink tax gehoord, of is deze term nieuw voor je? Veel vrouwen zijn zich er niet écht van bewust dat zij voor hun dagelijkse producten extra ‘roze belasting’ betalen, simpelweg vanwege hun sekse. Dat vindt mijn feministische brein niet zo leuk. Daarom dook ik dieper in het onderwerp en zocht ik uit wat je ertegen kan doen.
Wat is pink tax precies?
Pink tax duidt het prijsverschil aan dat verkopers rekenen op basis van gender. Producten die voor vrouwen ontworpen zijn, worden vrijwel altijd voor een hogere prijs verkocht dan precies hetzelfde product dat voor mannen ontworpen is. Gemiddeld betaalt een vrouw zo’n tien tot dertig procent meer voor hetzelfde product als een man (bron).
Dat is natuurlijk het verre van eerlijk en volgens de Europese wetgeving (EU richtlijn 2004/113) mogen deze prijsverschillen officieel ook niet. Maar het gebeurt wel. Hetzelfde geldt voor de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen voor precies hetzelfde werk. Het mag niet, maar het speelt nog steeds een aanwezige rol in onze maatschappij.
𝓲 Onderhandel over je salaris
Ben je het onterechte salarisverschil zat? Lees dan het artikel: ‘Salarisonderhandeling voor vrouwen: hoe je krijgt wat je wilt én wat je waard bent!’ en help jezelf aan een hoger salaris.
Vooral verzorgingsproducten zijn doordrenkt met roze belasting
Vrouwen betalen meer voor alledaagse producten en diensten zoals: deo, ondergoed, scheermesjes, kinderspeelgoed (voor meisjes), kleding, kapper, een women’s only sportabonnement, etc.
De uitschieters zijn verzorgingsproducten. Loop een Kruidvat of Douglas binnen en je begint van schrik te huilen. Een flacon huismerk douchegel voor vrouwen kost 40% meer dan hetzelfde product gericht op mannen. Ook aan de parfumindustrie zit een naar luchtje. Binnen dezelfde lijn verschillen de prijzen enorm; zo betaal je voor Paco Rabanne als vrouw op z’n goedkoopst €107,46 per 100 ml, terwijl dit voor mannen €55,15 per 100 ml is.


𝓲 Etos huismerk – pink tax free!
Toen ik op de website van Etos ging kijken om de prijzen van hun huismerk douchegel te vergelijken, werd ik aangenaam verrast. De stoere ‘men’-variant kostte evenveel als de bloemige vrouwenvariant. Omdat ik toch wel graag mijn gelijk wilde halen over de overal aanwezige pink tax, ging ik op zoek naar prijsverschillen in de huismerk shampoos en wat bleek: die zijn allemaal unisex en dus gelijk geprijsd. Etos heeft er bij deze een fan bij!
Vrouwen zijn bereid meer te betalen
Hoe komt het dat wij dit massaal accepteren? Uit onderzoek blijkt keer op keer dat vrouwen bereid zijn meer te betalen voor een product dan mannen. Er wordt ons een behoorlijke maatschappelijke druk opgelegd om ons zo verzorgd, mooi en lekker ruikend mogelijk te presenteren. Doe je dit niet, dan hoor je er niet bij als echte vrouw.
Deze druk op ons uiterlijk maakt dat we meer noodzaak voelen om de juiste verzorgingsproducten in huis te halen en dat we daarvoor best wat dieper in de buidel willen tasten. De industrie maakt daar zonder schaamte gretig gebruik van.
Hoe jij voortaan geen pink tax meer betaald
Oké het probleem is duidelijk, maar dat betekent niet dat je machteloos bent. Je hoeft het niet te laten bij klagen over de roze belasting, je kunt je ertegen verzetten. Hier een paar manieren om genderneutrale prijzen te betalen voor je aankopen:
- Koop neutrale of mannen producten: vermijdt alles wat roze, lila, zoetsappig en sexy is en kies voor de grijsblauwe, ‘active’ en ‘power’ achtige producten uit het mannenschap. Of ga voor genderneutrale producten van bijv. head&shoulders en Etos huismerk. Vervang een roze scheermesje voor een blauwe. (Die zijn ook nog eens scherper en ze geven een gladder resultaat.)
- Kies voor bewuste merken en sla discriminerende merken over: het kost wat werk om erachter te komen welke merken genderneutrale prijzen hanteren, maar als je het eenmaal weet dan heb je daar je leven lang profijt van. Kies bijvoorbeeld voor het Etos huismerk of bestel online, zodat je gemakkelijk prijzen kunt vergelijken.
- Koop dagelijkse producten van een gezamenlijke rekening: deze tip is helaas alleen weggelegd voor hetrosexuele vrouwen met een feministische vriend. Koop verzorgingsproducten voor jullie beide van jullie gezamenlijke rekening. Hij betaalt dan in verhouding wat meer, omdat hij bevoorrecht is met een hoger salaris en een lagere productprijs. Jij iets minder. Als stel is je koopkracht dan ‘eerlijk verdeeld.’
Jouw stem telt: hoe je zelf je steentje kan bijdragen tegen genderdiscriminatie
Op maatschappelijk vlak kun je ook iets doen tegen pink tax. We hebben in 2017 allemaal volop deelgenomen aan de #metoo beweging, mogelijk gemaakt door social media. In Nederland stemmen steeds meer mensen op een vrouw, vanwege de Stem Op Een Vrouw bewustwordingscampagne, wederom dankzij het internet.
𝓲 Stemwijzer
Ik kon online niet goed vinden of er een politieke partij is die actief strijdt tegen de roze belasting. Wat ik wel vond was deze feministische stemwijzer: https://www.stemgendergelijkheid.nl/
Naming en shaming via social media
Je hebt zelf waarschijnlijk ook social media accounts met een prachtig bereik. En die mensen bereiken weer andere mensen. Kom je een prijsverschil tegen dat écht niet door de beugel kan? Plaatst het op je social media en tag het merk erin. Wie weet doen ze er wat mee. Vind je dat te radicaal? Je kan ook een mailtje sturen naar het desbetreffende bedrijf. Grote kans dat ze zich er helemaal niet bewust van zijn.
Kennis is macht, spread the word
Tot voor kort had ik zelf nog nooit van pink tax gehoord en was ik me er ook niet bewust van. Toen ik er voor het eerst over las was mijn eerste gedachte: dat valt toch wel mee? Totdat je erop begint te letten, dan kun je er ineens wat mee doen.
Maak elkaar bewust van het prijsverschil en kies voor je eigen koopkracht. Met het geld dat je dan ineens overhoud, kun je mooi een cadeau voor jezelf kopen. Girl, treat yourself!
Boeken die je helpen:
Dit artikel kan affiliate-links bevatten. Gebruik van deze links kost je niks extra’s en wij ontvangen een kleine vergoeding voor het schrijven van deze blog. We nemen vanzelfsprekend alleen links op van websites of producten waar wij zelf 100% achter staan en onze blogs zijn zo objectief mogelijk geschreven. Gebruik je deze links voor een aanmelding of aankoop? Bedankt! Je helpt ons zo om nog meer toffe artikelen te schrijven!
Disclaimer: Wij schrijven vanuit onze eigen ervaring en delen content en tips die wij waardevol vinden. We hopen dat we jou hiermee helpen. De content uit de categorie geldzaken is geen financieel advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen. Wij willen onszelf ook niet presenteren als psycholoog of lifestyle coach voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Aan eventuele fouten in de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen.

Over de auteur
Daniëlle de Vries is mede-oprichtster van Feministic en onderneemster met haar bedrijf 2handenvrij. Ze streeft een leven na vol creativiteit, diversiteit en zingeving. Zowel privé als zakelijk.
Met passie schrijft ze over zelfontwikkeling, geldzaken en het nieuwe feminisme.
Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Elke maand ontvang je een mail waarin we onze nieuwste artikelen met je delen over persoonlijke ontwikkeling, weerbaarheid, geldzaken, carrière, feminisme & onze huidige maatschappij.
Én we delen je een maandelijkse mini challenge die alleen te ontvangen is via onze nieuwsbrief.