Herkenbaar? Minstens één keer per maand denk ik met aanwezige sarcasme: ‘hoera, mijn maandelijkse feestje is weer begonnen.’ Twee dagen lang moeten overleven met pijnstillers en hevige moodswings. Leuk hoor. 

Dat kan anders. Stop met geforceerd op een hoog tempo je dag door te ploeteren en gebruik je menstruatieperiode als geldige reden om extra te genieten. Leg jezelf aandachtig in de watten. Leer hoe je mindful je menstruatiedagen door komt, zodat je er voortaan naar uitkijkt. Hier 7 fijne tips:

1. Doe heel rustig aan en ontspan

De eerste en beste tip uit het hele rijtje: doe het rustig aan en ontspan. Als je bent zoals ik is dit ook meteen de moeilijkste opgave. Ik voel me namelijk snel schuldig of nutteloos als ik niet voor de volle 100% aan het presteren ben. Terwijl ontspannen júist nuttig is, omdat je daarmee oplaadt en daarna weer makkelijk gas kan geven. 

Kortom: spendeer zo veel mogelijk tijd op de bank met een warm dekentje over je heen. Geniet van een mok dampende thee en steek een gezellig kaarsje aan. Lees een spannend boek of zet een fijne Netflix-serie aan; een perfecte selfcare dag hoeft niet ingewikkeld te zijn. 

Comfortzone | Feministic

2. Wees lief voor jezelf

Eet je meer chocola dan je eigenlijk wilde? Don’t beat yourself up. Zeg je een vaste sportafspraak af, omdat je pijn hebt? Dikke prima. Het is oké om de dagen van je menstruatie wat minder strikt te zijn voor jezelf. 

Je kunt niet altijd de lat hoog leggen. Juist als je jezelf wat ruimte gunt tijdens je menstruatie, worden deze dagen tijdens de maand een stuk leuker en specialer! Want je mag jezelf even laten gaan, om daarna weer gemotiveerd verder te gaan.

3. Draag comfortabele kleding

Grote kans dat je buik opgezwollen is tijdens je menstruatie en dat die mooie strakke Levi’s nu alles behalve comfortabel zit. Forceer jezelf niet door je in te nauwsluitende kleding te hijsen, maar gun jezelf stretchy en zachte kleding. 

Dat mag een fijne joggingsbroek met sweather zijn, maar ik kan me voorstellen dat je niet in die outfit naar kantoor wilt gaan. De onderstaande video geeft je 5 briljante hacks om er stylish uit te zien, terwijl je er super comfy bij loopt:

4. Knuffel erop los

Zijn je vriendinnen in de buurt? Of is je liefje dichtbij? Mooi! Dan kun je bij hen terecht voor een hartverwarmende knuffel. Je maakt dan het hormoon oxytocine aan, dit is een stofje in je hersenen dat je geluksniveau een boost geeft. Het knuffelhormoon geeft je daarnaast meer zelfvertrouwen, maakt je vrolijk én ontspannen.

5. Eet vezels en drink veel 

Tijdens je menstruatie giert het hormoon progesteron door je lichaam. Door dit hormoon werken je darmen trager. Het gevolg: buikpijn en een opgeblazen buik. Soms lijkt het net alsof je een ballon hebt ingeslikt. 

Gelukkig kun je hier zelf wat aan doen. Gun je trager werkende darmen een portie vezels, zodat je darmen gestimuleerd worden om goed te werken. Combineer dat met het drinken van voldoende water, zodat je minder last hebt van de klachten die bij een trage darmwerking horen. 

Comfortzone | Feministic

Voorbeelden van vezelrijk eten:

  • Vers fruit
  • Groenten
  • Noten
  • Peulvruchten
  • Volkoren producten

6. Voldoende kwalitatieve nachtrust

Voldoende slaap en een kwalitatieve nachtrust zorgen ervoor dat je lichaam herstelt. Vlak voor en tijdens je menstruatie heb je deze slaap extra hard nodig. Want, hallo; je bloedt  letterlijk leeg van binnen!

Tips voor kwalitatieve slaap:

  • Ga verstandig om met blauw licht: twee uur voor je gaat slapen ontdoe je jezelf van beeldschermen.
  • Vermijd alcohol. Het klopt dat je met alcohol sneller in slaap valt, maar de keerzijde is dat je slaap van slechte kwaliteit is.
  • Drink een kop slaapverwekkende thee, door er bijvoorbeeld lavendel aan toe te voegen. Let er ook op dat je thee geen cafeïne bevat.
  • Lees een half uurtje in een fijn boek wanneer je in bed ligt. Kies voor een makkelijk boek, waar je niet te veel voor na hoeft te denken. En overweeg een e-reader, die je op nachtstand kunt zetten voor optimaal licht.
  • Investeer in een elektrische deken; het is een stuk moeilijker om in slaap te vallen als je het koud hebt. Zo’n deken hoeft niet duur te zijn:

7. Manage je hormoonhuishouding

Dit is een open deur; dankzij een gezonde leefstijl voorkom je veel lichamelijke klachten. Dat geldt ook voor je menstruatieklachten. Door tijdens je hele cyclus bewuste leefstijl keuzes te maken, heb je tijdens je menstruatie minder last van veel voorkomende klachten, zoals hevige pijn en emotionele stemmingswisselingen. 

Lees je daarom goed in over je hormoonhuishouding en hoe jij door middel van voeding en beweging jouw hormoonhuishouding kan managen. Elk lichaam is anders, dus ontdek wat goed voor jou werkt. Deze kennis kun je vervolgens je leven lang toepassen.

Deze boeken helpen je daarbij:

Kortom, geniet van de dagen waarop je lichaam tegen je zegt dat je het wat rustiger aan mag doen. En doe dat dan ook, maak er een (g)rood feest van. Wees lief voor jezelf en zet een kop thee, pak dat stuk chocola en zet die fijne Netflix serie aan. Gebruik je menstruatie als vrijbrief om ongelimiteerd te knuffelen en ontspannen.

Dit waren de 7 period care tips om van je menstruatie een feestje te maken. Welke ga jij toepassen? Heb je zelf nog een goede tip die aan dit lijstje toegevoegd moet worden? Laat het ons weten!

Daniëlle | Feministic

Over de auteur

Daniëlle de Vries is mede-oprichtster van Feministic en onderneemster met haar bedrijf 2handenvrij.  Ze streeft een leven na vol creativiteit, diversiteit en zingeving. Zowel privé als zakelijk.

Met passie schrijft ze over zelfontwikkeling, geldzaken en het nieuwe feminisme.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Elke maand ontvang je een mail waarin we onze nieuwste artikelen met je delen over persoonlijke ontwikkeling, weerbaarheid, geldzaken, carrière, feminisme & onze huidige maatschappij.

Én we delen je een maandelijkse mini challenge die alleen te ontvangen is via onze nieuwsbrief.