De ochtend is een perfect moment om je te focussen op jezelf, zonder opgeslokt te worden door de waan van de dag. De stap om je telefoon weg te leggen in de ochtend is wellicht nog te groot, maar gelukkig zijn er genoeg subtiele aanpassingen om je dag bewust te beginnen. Zo hoef je in deze drukke maatschappij een moment niet ‘aan’ te staan en sta je stil bij je eigen welzijn.

Begin je dag met een makkelijke taak

Maak direct je bed op wanneer je opstaat. Geen excuses zoals “Ik heb hier nu geen tijd voor”. Binnen twee minuten heb je de lakens glad gestreken, ingestopt en je kussens opgeschud. Hierna ziet je slaapkamer er meteen een stuk rustiger uit en kun je je eerste checkbox van vandaag afvinken.

Tijdens een diploma uitreiking in 2014 van de Universiteit van Texas was William McRaven een van de sprekers. Zijn speech ging viral en is inmiddels al meer dan 24 miljoen keer bekeken. De oud-admiraal deelde lessen die hij leerde tijdens de Navy Seal-Training. Een daarvan was: begin je dag met een afgemaakte taak. 

“Making your bed will reinforce the fact that the little things in life matter. If you can’t do the little things right, you’ll never be able to do the big things right.” 

Begin je dag daarom met het opmaken van je bed. Het heeft een kalmerend effect, geeft je een productief gevoel en is een fijn aanzicht voor wanneer je weer naar bed gaat. 

In het boek Make Your Bed deelt de inspirerende William Mc Raven de 9 andere levenslessen die hij in het leger leerde en geeft hij tips voor een gestructureerd leven.

Laat je lichaam wakker worden met yoga

Door 10 minuten bewust bezig te zijn met je lichaam, ademhaling en gedachten stimuleer je de aanmaak van een signaalstof in het zenuwstelsel, genaamd GABA. Men noemt dit ook wel een neurotransmitter, die wordt gemaakt uit het aminozuur glutamine in de hersenen. Dit stofje heeft een kalmerend effect op je lichaam en zorgt voor een goede prikkelverwerking en herstelvermogen. 

Sinds kort volg ik elke ochtend een yogales van maximaal 10 minuten. Yoga maakt je lichaam en geest op een rustige manier wakker. Door simpelweg te luisteren en de oefeningen te volgen, ga je ochtendstijfheid tegen en start je dag met een energiek gevoel. 

Reden genoeg om uit te proberen of yoga iets is voor jouw ochtendroutine. TIP: Er zijn zelfs korte yoga lessen die je in je bed kunt doen:

Start met een positieve mindset

Het is belangrijk om bewust te zijn van je gedachten in de ochtend. Vooral wanneer je net zoals ik, geen ochtendmens bent. 

Positieve affirmaties zijn een waanzinnig eenvoudige manier om jezelf te trainen op een positieve mindset. Hieronder een aantal zinnen die je in gedachten kunt herhalen of hardop kunt uitspreken:

  • Ik ben blij en dankbaar dat ik vandaag mag leven
  • Ik doe mijn best en ben goed bezig
  • Wat er ook gebeurd vandaag, het komt goed

Volgens Jamison Monroe, directeur van Newport Academy (een centrum voor mensen met mentale problemen) is het lastig om je dag positief voort te zetten wanneer je demotiverende gedachten hebt. Wanneer je jezelf in de ochtend druk maakt over wat gaat komen, heeft dit negatieve invloed op alle dingen die je die dag doet en focus je je vooral op wat er mis kan gaan. Dit fenomeen wordt future tripping genoemd en is iets wat je wilt vermijden in de ochtend. 

Drink een glas warm water en boost je spijsvertering

Mijn mesoloog adviseerde me om de dag te beginnen met een glas warm water. Het warme water geeft je spijsvertering een boost en zorgt voor een betere bloedsomloop.

Een lange periode voegde ik vers citroensap toe aan mijn glas met warm water, maar uit onderzoek wordt de werking van deze hype ontkracht. De hoeveelheid vitamine C in een citroen is tamelijk weinig wanneer je het sap toevoegt aan water. Daarnaast kan vitamine C niet goed tegen warm water, waardoor de werking ervan afzwakt.

Je kunt vitamine C ook halen uit andere voedingsbronnen, zoals:

  • Kiwi
  • Aardbeien
  • Boerenkool
  • Sinaasappel
  • Paprika

Bovenstaande fruitsoorten voeg je gemakkelijk toe aan een smoothie of als gezonde snack voor je dagelijkse portie fruit en groenten. Vitamine C stimuleert de productie van collageen en helpt bij de aanmaak en opbouw van kraakbeen. 

Laten we realistisch blijven: er zijn ook ochtenden wanneer je geen zin hebt om productief te zijn, vooral tijdens je menstruatie niet. Lees in dit artikel hoe je tijdens je menstruatie het beste uit je dag kunt halen.

Dit waren de tips die ik dagelijks probeer toe te passen om de dag krachtig te beginnen. Hoe ga jij de dag morgen starten? Heb je nog een andere tip om aan het lijstje toe te voegen? We horen het graag! Laat een reactie achter in de comment sectie hieronder.

Dit artikel kan affiliate-links bevatten. Gebruik van deze links kost je niks extra’s en wij ontvangen een kleine vergoeding voor het schrijven van deze blog. We nemen vanzelfsprekend alleen links op van websites of producten waar wij zelf 100% achter staan en onze blogs zijn zo objectief mogelijk geschreven. Gebruik je deze links voor een aanmelding of aankoop? Bedankt! Je helpt ons zo om nog meer toffe artikelen te schrijven!

Daniëlle | Feministic

Over de auteur

Maela Verschuren (1994) is mede-oprichtster van Feministic en werkt als Content Marketeer voor tanning & cosmetica merk MARC INBANE.  Van jongs af aan heeft ze een grote liefde voor fashion & cosmetica en is altijd op zoek naar een combinatie tussen deze onderwerpen en carrière.  

Bij Feministic schrijft Maela over de dingen die ze meemaakt en om haar heen hoort omtrent weerbaarheid, carrière en gezondheid.  

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Elke maand ontvang je een mail waarin we onze nieuwste artikelen met je delen over persoonlijke ontwikkeling, weerbaarheid, geldzaken, carrière, feminisme & onze huidige maatschappij.

Én we delen je een maandelijkse mini challenge die alleen te ontvangen is via onze nieuwsbrief.