Eerder schreef ik over waarom je juist als vrouw moet gaan beleggen. Of je nou het pensioengat van 40% wilt verkleinen of gewoon de koopkracht van je centen wilt behouden; beleggen is een goede optie. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het beleggen van mijn spaargeld me een rustig en zekerder gevoel over de toekomst geeft.

Ik ben een passieve en defensieve belegger. Met andere woorden: ik steek weinig tijd in het beleggen en ik kies bewust voor een aandelenportfolio met weinig risico en daardoor voor wat minder rendement. Als je meer winst wilt behalen, dan kan je meer risicovoller beleggen. Dat heet offensief.

Maar weet je? Ik slaap er beter van als ik me geen zorgen hoef te maken over het verliezen van mijn geld. Wil je ook op een gemakkelijke en defensieve manier beleggen? Hier de zeven belangrijke regels die jou helpen om zo min mogelijk risico te lopen tijdens het beleggen: 

1. Beleg voor de lange termijn

Beleg je voor een periode van minimaal tien jaar en liever veel langer? Dan doe je aan lange termijn beleggen en is de kans groot dat je aan het einde van je beleggingsperiode winst behaald hebt. De economie bestaat uit schommelingen; het ene moment gaat het erg goed en daarna is er weer een financiële crisis die veel mensen in hun portemonnee merken. 

Tijdens zo’n crisis krijgen je beleggingen met hevige koersschommelingen te maken en zo kan je inleg ineens veel minder waard worden. Als je voor de lange termijn belegt dan hebben je beleggingen voldoende tijd om hiervan te herstellen in de periode dat het goed gaat met onze economie.

denys-nevozhai-unsplash-beleggingshorizon (1)

2. Beleg alleen in producten en bedrijven die je begrijpt 

Het is zo verleidelijk om te beleggen in producten en bedrijven die aangeraden worden door vrienden, collega’s of die populaire Youtuber. Maar als je niet weet wat die beleggingsproducten inhouden, kun je er maar beter ver uit de buurt blijven. Je weet dan niet wat de risico’s zijn die aan je aandelen verbonden zitten en kan niet goed inschatten wanneer je moet handelen om eventuele schade te beperken. 

Beleggen is eigenlijk net ondernemen: je neemt een risico, maar als je een bedrijf opstart waarvan je weet wat je verkoopt, snap je ook hoe je moet inspelen op de markt. Als je geen flauw idee hebt wat je zelf verkoopt, dan is de kans dat je bedrijf mislukt veel groter. 

3. Zorg dat je beleggingen gespreid zijn

Spreiding van je beleggingen is ontzettend belangrijk voor het minimaliseren van je risico. Als jij ervoor zorgt dat je belegt bent in verschillende bedrijven in verschillende sectoren dan kan je beleggingsportefeuille wel tegen een stootje. 

Als voorbeeld wil ik de Corona-dip aandragen. Als je toen alleen maar in horecabedrijven belegd had, dan was je daarna best wel de pineut. Maar als je ook een deel in de tech-sector had belegd, die het juist weer uitzonderlijk goed deed, dan balanceerde zich dat uit.

𝓲 Waar te beginnen?

Zelf beginnen met het beleggen van je eerste euro’s? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dit artikel: Hoe en waar je het beste kan beginnen als belegger: ‘a how to get started guide’

4. Beleg zonder emotie

Ja! Deze heb je al in the pocket (tenminste, als je een vrouw bent wanneer je dit leest). Het is namelijk bewezen dat vrouwen opvallend vaak met weinig emotie beleggen (bron). Zij houden het hoofd koel tijdens stijgende en dalende beurzen. Ze verkopen hun aandelen minder snel en beleggen minder risicovol.

Wanneer het slecht gaat met je beleggingen, is het verleidelijk om uit angst voor nog meer verlies zo snel mogelijk alles te verkopen. Maar als je rustig de belegging vasthoud, omdat de ‘koude’ feiten erop aanduiden dat de belegging over een aantal jaar weer in waarde stijgt, dan heb je geen verlies en waarschijnlijk zelfs winst!

5. Beleg niet in turbo’s en andere ‘spannende’ producten

Bescherm jezelf voor een extra pijnlijke schuld door niet in turbo’s en hefboomproducten te beleggen. Dit zijn beleggingsproducten waarmee je versneld kunt ‘profiteren’ van een koersstijging. De onderstaande video legt dit op een begrijpelijke manier snel uit:

Je belegt bijvoorbeeld voor vijftig euro in aandelen, waarvan tien euro je eigen geld is. Als je winst maakt met die vijftig euro dan is al die winst voor jou, maar als je verlies maakt dan is al dat verlies ook voor jou. Dat kan betekenen dat je niet alleen die tien euro kwijt bent, maar veel meer. Niet doen, dus!  

6. Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Zorg altijd dat je voldoende geld op je spaarrekening hebt staan voor onvoorziene kosten, zoals een auto die kapot gaat. Dit is geld dat je ineens nodig kunt hebben. Beleg alleen met geld dat je over hebt bóvenop je financiële buffer. Voorkom zo dat je geld uit je beleggingen moet onttrekken op een ongunstig moment en daardoor gedwongen je verlies moeten nemen. 

7. Beleg niet met geleend geld

Steeds vaker hoor ik dat studenten beleggen met extra geleende studiefinanciering. Of werkende mensen die beleggen met de hefboomproducten die ik eerder in dit artikel al aanhaalde. Hoe dan ook, het is een slecht idee om met geleend geld te beleggen. Het is geld dat je moet terugbetalen. Als je dit belegd en de beurskoers gaat omlaag, dan heb je een dubbel probleem. Dan moet je de lening terugbetalen én het verlies dat je op de beurs geleden hebt ophoesten. 

Dat waren ze dan: de zeven beleggingsregels die ik zelf toepas om mijn risico te beperken en die ervoor zorgen dat ik niet wakker lig van zorgen over mijn belegde geld. Ik hoop dat je er wijze lessen uit hebt kunnen halen voor jezelf. Heb je zelf nog een goede regel om hieraan toe te voegen? Of heb je een vraag aan mij? Stel ze dan hieronder in de comment sectie. Dat vinden we leuk!

Boeken die je hierbij helpen:

Dit artikel kan affiliate-links bevatten. Gebruik van deze links kost je niks extra’s en wij ontvangen een kleine vergoeding voor het schrijven van deze blog. We nemen vanzelfsprekend alleen links op van websites of producten waar wij zelf 100% achter staan en onze blogs zijn zo objectief mogelijk geschreven. Gebruik je deze links voor een aanmelding of aankoop? Bedankt! Je helpt ons zo om nog meer toffe artikelen te schrijven!

Disclaimer: Wij schrijven vanuit onze eigen ervaring en delen content en tips die wij waardevol vinden. We hopen dat we jou hiermee helpen. De content uit de categorie geldzaken is geen financieel advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen. Wij willen onszelf ook niet presenteren als psycholoog of lifestyle coach voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Aan eventuele fouten in de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen.

Daniëlle | Feministic

Over de auteur

Daniëlle de Vries is mede-oprichtster van Feministic en onderneemster met haar bedrijf 2handenvrij.  Ze streeft een leven na vol creativiteit, diversiteit en zingeving. Zowel privé als zakelijk.

Met passie schrijft ze over zelfontwikkeling, geldzaken en het nieuwe feminisme.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Elke maand ontvang je een mail waarin we onze nieuwste artikelen met je delen over persoonlijke ontwikkeling, weerbaarheid, geldzaken, carrière, feminisme & onze huidige maatschappij.

Én we delen je een maandelijkse mini challenge die alleen te ontvangen is via onze nieuwsbrief.