Kwartaal reviews helpen mij om regelmatig stil te staan bij waar ik mee bezig ben. Ik geniet meer van mijn leven en maak bewuste keuzes die mij verder helpen. Door essentialisme toe te passen in mijn drie maandelijkse reflecties lukt het me vaak om in korte tijd te bereiken wat ik écht wil. 

Ik moedig je aan om zelf ook spreekwoordelijke zaadjes te planten die uitgroeien tot prachtige zonnebloemen. Maar dan moet je wel eerst in kaart hebben welke zaadjes, waar je ze gaat planten, wanneer het beste moment is om ze te planten en welke materialen je daarvoor nodig hebt. 

In dit artikel leg ik je uit hoe je dit in kaart kunt brengen en wat zo’n review je allemaal oplevert (spoiler: heel veel!)

Wat levert een kwartaal review op?

– Meer tevredenheid over je huidige leven

Vaak onthouden we de negatieve dingen beter dan de positieve. Door bewust voor jezelf op te schrijven wat er allemaal fijn was, voel je meteen meer tevredenheid over je huidige situatie. Blik af en toe terug op de maanden die je achter de rug hebt en sta stil bij wat voor fijne dingen je die maanden hebt gedaan, wie je blij maakten en hoeveel dingen je eigenlijk hebt bereikt in deze korte tijd. 

– Bewuster worden van je eigen keuzes en de invloed die je daar zelf op hebt

Jen Sincero beschrijft in haar boek ‘You are a badass’ de pijnlijke waarheid; de meeste mensen vinden het stiekem best wel fijn om in de veronderstelling te blijven dat ze nou eenmaal weinig aan de situatie kunnen veranderen. Maar er is bijna altijd wel iéts dat je kunt doen om je situatie te verbeteren. Door dingen in kaart te brengen, maak je jezelf bewust van je zelfsabotage.

Essentialisme: hoe je door minder te doen meer bereikt
– Inzicht in wat je wilt op de lange termijn en hoe je dat voor elkaar krijgt

Het is een illusie dat je binnen één dag multi miljonair kunt worden (als dat je levensdoel is). Tenzij je de loterij wint natuurlijk, maar die kans is microscopisch klein. Rijk worden gaat niet over één nacht ijs, maar je kunt wel vandaag, op dit uur, de eerste bouwsteen leggen voor dit doel. Door je bijvoorbeeld in te lezen of door om salarisverhoging te vragen. Mensen overschatten wat ze in een dag kunnen bereiken, maar ze onderschatten wat ze in een jaar kunnen bereiken.

– Orde scheppen in een chaotisch leven

Je leven is volgepropt met leuke activiteiten, minder leuke activiteiten, wensen, moetjes. En dan al die rollen die je aanneemt: werkneemster, dochter van, moeder van, partner van. Maar wie ben je nou eigenlijk echt en wat vind jij belangrijk? Met een kwartaal review maak je tijd voor jezelf om erbij stil te staan wat je beweegt in het leven. Misschien heb je niet direct een antwoord, maar beweeg je wel steeds meer de juiste richting in. 

Wat heeft het mij tot nu toe opgeleverd?

Ik werk nu ruim twee jaar met kwartaal reviews. En in die twee jaar heb ik behoorlijk wat drastische keuzes gemaakt die mijn leven steeds leuker maakten! Ik nam bijvoorbeeld drie keer ontslag voordat ik een nieuwe baan had gevonden, want ik werd doodongelukkig van mijn werk en ik had een financiële buffer opgebouwd om dit te kunnen doen. 

Wat?! Van goedbetaalde HBO baan naar parttime winkelbaan

Ik ging van goedbetaalde HBO baan naar parttime winkelbaan, omdat dit mijn levenskwaliteit verbeterde en aan de zijkant startte ik mijn bedrijf 2handenvrij op. Reken maar dat ik het eng vond. Maar door het op papier te zetten, kon ik er niet omheen. Ik zou mezelf tekort doen door het niet te proberen. Daarnaast begon ik eindelijk aan mijn droom om een online platform op te richten met de focus op het nieuwe feminisme, samen met mijn vriendin Maela. 

Had ik deze grotemensenkeuzes dan niet gemaakt zonder die kwartaal reviews? Dat weet ik niet, maar ik heb de knopen in elk geval veel sneller doorgehakt en ik kon echt stevig achter mijn keuzes staan.

Als ik terugkijk op de afgelopen twee jaar zie ik dat ik elke paar maanden meer ben gaan genieten van het leven en dat is fijn.” 
aaron-burden-unsplash - Essentialisme

Hoe ga je aan de slag met een kwartaal review?

+ Downloadable template

Het kwartaal review template heb ik in de loop van de jaren ontwikkeld. Download het template en pas het aan naar je eigen smaak. Hieronder beschrijf ik kort hoe je het document makkelijk kan invullen:

Hoogte,- en dieptepunten van de afgelopen drie maanden:

Pak je agenda erbij en ga terug naar naar drie maanden geleden. Blader of scroll rustig door de weken en noteer alle zaken die je blij maakten of juist verdrietig. Je zult verstelt staan hoeveel leuke etentjes, gesprekken of activiteiten je alweer vergeten bent. Als je veel foto’s maakt met je telefoon kun je ook hier doorheen scrollen om inspiratie op te doen. 

Wat waren de doelen voor het vorige kwartaal?

Schrijf hier de doelen van het vorige kwartaal op (deze heb je natuurlijk niet als je met je eerste kwartaalreview begint). En markeer deze doelen met rood, oranje of groen. Rood als je het doel niet hebt bereikt, oranje als je het doel half hebt bereikt en groen betekent natuurlijk dat je met vlag en wimpel bent geslaagd. 

Sta even stil bij wat je bereikt hebt en geniet van het gevoel. Bepaal dan of je de rood gemarkeerde doelen wilt doorschuiven naar de volgende maand of dat ze bij nader inzien eigenlijk niet relevant genoeg zijn of dat je ze moet bijstellen. 

Schrijf per categorie een samenvatting van 1 tot 2 zinnen hoe je het afgelopen kwartaal hebt beleefd

Je kunt zelf de categorieën aanpassen. Ik merkte bijvoorbeeld over de tijd heen dat ik het moeilijk vind om geld uit te geven. Ik ben een beetje het nichtje van Dagobert Duck; alles wat binnenkomt gaat direct naar mijn spaarrekening. Zonde, want ik werk niet zo hard om er vervolgens niet van te genieten! Daarom heb ik er een categorie: geld-geven aan toegevoegd. Maar misschien heb jij daar wel helemaal geen last van en wil je vaker naar de sportschool. Dan kun je die categorieën eraan toe voegen. 

Je zult zien dat je nooit op alle punten goed kunt scoren. Sterker nog, waarschijnlijk blink je er in twee of drie uit en de rest is verwaarloost. Als je bijvoorbeeld veel werkt, heeft dat invloed op hoe vaak je jouw familie ziet of hoe goed je voor jezelf zorgt. Andersom geldt hetzelfde. Op den duur ga je patronen inzien en kun je steeds beter afwegen wat belangrijk is voor jou en ga je factoren wegstrepen of bewuster met je tijd om. 

Schrijf een korte samenvatting van het gehele afgelopen kwartaal:

Schrijf met het bovenstaande in je achterhoofd in twee a drie alinea’s een mini dagboekfragment over het afgelopen kwartaal. Wat is je het meest bijgebleven en waarom? 

Doelen volgend kwartaal:

Lees het hele document nog een keer door en bepaal aan de hand van wat je hebt opgeschreven vier á vijf doelen voor het aankomende kwartaal. Hoe langer de lijst, hoe onwaarschijnlijker dat je alles kunt volbrengen. Wees hierin dus realistisch naar jezelf. Als je aan het eind van het kwartaal drie van de vijf doelen hebt behaald, ben je al erg goed bezig!

Met kleine stapjes veel resultaat op de lange termijn

Tot slot: begin gewoon! En je hoeft echt niet binnen één maand je hele leven om te gooien als je daar niet klaar voor bent. Onthoud dat je door nu kleine stapjes te zetten daarvan profiteert op de lange termijn. 

Boeken die je hierbij helpen:

Extra tips en handvatten om mee aan de slag te gaan

  • Sla je kwartaal doelen op in de notitieapp op je telefoon of schrijf het op een fysiek notitiepapiertje en hang het op een plek waar je elke dag langskomt. Zo blijf je jezelf eraan herinneren om achter je wensen aan te gaan!
  • Zoek op Pinterest naar bijpassende motiverende quotes of affirmaties en sla deze op als achtergrond van je telefoon. 
  • Ben je visueel ingesteld? Knip een stapel tijdschriften kapot en maak een moodboard waarin je afbeeldingen verwerkt die jou motiveren om een visionbord te maken die past bij je kwartaal doelstellingen

Dit was een erg lang blogartikel, chapeau als je het helemaal tot hier gelezen hebt! Ik hoop dat je met deze handvatten aan de slag kunt. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust in de comment sectie hieronder. Ken je iemand die hiermee geholpen is? Stuur het artikel dan zeker even door! Daarmee help je niet alleen diegene, maar ook ons in vergroten van ons bereik.

Dit artikel kan affiliate-links bevatten. Gebruik van deze links kost je niks extra’s en wij ontvangen een kleine vergoeding voor het schrijven van deze blog. We nemen vanzelfsprekend alleen links op van websites of producten waar wij zelf 100% achter staan en onze blogs zijn zo objectief mogelijk geschreven. Gebruik je deze links voor een aanmelding of aankoop? Bedankt! Je helpt ons zo om nog meer toffe artikelen te schrijven!

Disclaimer: Wij schrijven vanuit onze eigen ervaring en delen content en tips die wij waardevol vinden. We hopen dat we jou hiermee helpen. De content uit de categorie geldzaken is geen financieel advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen. Wij willen onszelf ook niet presenteren als psycholoog of lifestyle coach voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Aan eventuele fouten in de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen.

Daniëlle | Feministic

Over de auteur

Daniëlle de Vries is mede-oprichtster van Feministic en onderneemster met haar bedrijf 2handenvrij.  Ze streeft een leven na vol creativiteit, diversiteit en zingeving. Zowel privé als zakelijk.

Met passie schrijft ze over zelfontwikkeling, geldzaken en het nieuwe feminisme.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Elke maand ontvang je een mail waarin we onze nieuwste artikelen met je delen over persoonlijke ontwikkeling, weerbaarheid, geldzaken, carrière, feminisme & onze huidige maatschappij.

Én we delen je een maandelijkse mini challenge die alleen te ontvangen is via onze nieuwsbrief.