Het gaat je makkelijk af, je haat het of je weet simpelweg niet wat je grenzen zijn. Grenzen zijn persoonlijke guidelines die je identificeren als persoon; ze laten zien wat jouw normen en waarden zijn. Deze guidelines zijn dynamisch en kunnen variëren van strikt naar onzichtbaar. 

Dit artikel heeft waarschijnlijk je aandacht getrokken omdat je het idee hebt dat anderen over je grenzen gaan en je dingen anders wilt gaan aanpakken. Door de grenzen-check te doen kom je erachter op welke manier jij grenzen stelt en hoe je dit met onze bijpassende tips kunt verbeteren. Hieronder staan 10 stellingen over het stellen van grenzen. Elke stelling waarin je jezelf herkent is 1 punt waard. Tel je punten bij elkaar op en ontdek wat voor type grenzensteller jij bent:

  • Je twijfelt vaak over de beslissingen die je neemt
  • Je geeft jezelf de schuld wanneer dingen fout uitpakken
  • Je hebt het gevoel dat je je keuzes moet onderbouwen
  • Je voelt je vaak overwhelmed
  • Je zegt vaak ‘ja’ en hebt er later spijt van
  • Je waait snel met alle winden mee
  • Je hebt een hoog plichtsbesef en work ethic
  • Je wilt mensen niet teleurstellen
  • Je voelt je vaak niet gerespecteerd door anderen, maar komt niet voor jezelf op
  • Je gaat conflicten liever uit de weg

0 tot 3 punten – De gezonde grensbewaker

Jij bent de Oprah onder het uitdelen van grenzen. Af en toe zeg je nog wel eens ‘ja’ op dingen die je liever niet wilt doen, want je weet dat het niet realistisch is om op alles ‘nee’ te zeggen. Je beseft je maar al te goed wat de consequenties zijn wanneer je anderen je grenzen laat bepalen en je komt voor jezelf op.

Wat je vandaag anders kunt doen:
Merk je dat je mensen afschrikt doordat je voor jezelf opkomt? Let dan eens op hoe je je grenzen communiceert. Deel je verwachtingen zonder eisen te stellen. Verander “Ik wil dat je dit doet” naar “Ik zou het waarderen als we het zo zouden aanpakken”.

Lange termijn voordelen
Je weet nooit hoe anderen reageren wanneer je duidelijk je grenzen communiceert. De ene keer pakt het goed uit, de andere keer minder. Herinner jezelf aan de lange termijn voordelen, zoals het verkrijgen van wederzijds respect en een boost van je zelfvertrouwen. De lange termijn voordelen zijn namelijk krachtiger dan de korte termijn nadelen, zoals het ongemak of de spanning die je ervaart tijdens het communiceren van je grens.

4 tot 6 punten – De weegschaal

Je stelt je grenzen, maar laat jezelf soms nog beïnvloeden door anderen. Hierdoor voel je je vervelend en onbegrepen, ondanks dat je je grens aangaf.

Wat je vandaag anders kunt doen:
Je weet wat je grens is. Communiceer deze duidelijk en geeft er nu ook een gevolg aan. 

Wees consistent
Voorbeeld: Iemand schreeuwt tegen je tijdens een discussie. Jouw grens is dat je niet wilt dat er zo tegen je wordt gepraat en geeft aan dat wanneer de ander blijft schreeuwen je het gesprek gaat beëindigen. De volgende stap: Wanneer de ander tegen je blijft schreeuwen, herhaal je dat de ander over je grenzen gaat en verlaat je het gesprek. Door consistent te zijn laat je zien wat er gebeurt wanneer iemand jouw grenzen niet respecteert. De kans is groot dat de persoon in kwestie zich deze situatie herinnert wanneer het weer uit de hand dreigt te lopen en dan niet gaat schreeuwen. 

7 tot 10 punten – De deurmat

Mensen lopen gemakkelijk over je heen en dit geeft je een gevoel van machteloosheid. Je hebt moeite met grenzen stellen, maar weet niet goed hoe. Je wilt iedereen graag tevreden houden en doet daarom (te) vaak wat anderen van je verwachten. Je gaat meestal over je eigen grenzen voor de verkeerde redenen, zoals goedkeuring of de erkenning dat je een goed persoon bent. Mocht je deze score hebben aangetikt, zie het dan als een cadeautje; je hebt het inzicht dat het tijd is voor een gezondere versie van het stellen van jouw grenzen.

Wat je vandaag anders kunt doen:
Take it step by step. Vraag jezelf eerst af hoe je je voelt wanneer je voor een besluit staat of wanneer iemand je vraagt iets te doen. Wil ik dit wel of wil ik dit niet? Voel je weerstand in je lichaam? Zoals een zwaar gevoel in je onderbuik, gespannen spieren of je kaken die op elkaar klemmen. Dan is het antwoord zonder twijfel ‘nee’. 

Get comfortable with being uncomfortable

Als jij niet duidelijk weet wat je wilt, kan een ander persoon daar ook geen rekening mee houden. Op die manier zijn er voor de ander geen grenzen en is het een open speelveld. Je omgeving is gewend geraakt aan je onduidelijke grenzen en mate van flexibiliteit. Het vergt doorzettingsvermogen en moed om het roer om te gooien. Je weet namelijk niet hoe je omgeving gaat reageren. Voor de duidelijkheid: dit ga je alleen ontdekken door het te doen. Je kunt niet controleren hoe iemand reageert en de reactie van een ander kan veel weggeven over de relatie die jullie hebben. Als iemand continu lak heeft aan jouw grenzen, is het verstandig om jezelf de vraag te stellen of deze persoon jouw tijd en energie waard is. 

Ben je nog niet overtuigd om het anders aan te pakken? Lees in dit artikel wat het je oplevert wanneer je uit je comfortzone stapt.

Vraag niet om toestemming
Waar je wél invloed op hebt is hoe jij communiceert. Geeft je lichaam aan dat je iets niet wilt doen? Zeg dan ‘nee’ zonder goedkeuring te vragen. Wanneer je je grens als een vraag stelt is het makkelijker voor de ander om toch door te blijven vragen en wordt het je nóg moeilijker gemaakt om ‘nee’ te zeggen.

Accepteer dat jouw behoeften en gedachten anders kunnen zijn dan die van anderen. Je hoeft jezelf nooit schuldig te voelen om jezelf op de eerste plaats te zetten.

Jezelf op nummer 1 zetten

Accepteer dat jouw behoeften en gedachten anders kunnen zijn dan die van anderen en dat je jezelf nooit schuldig hoeft te voelen om jezelf op de eerste plaats te zetten. Het gebrek aan grenzen stellen kan leiden tot vermoeidheid, stress en met langdurige klachten kun je zelfs een burnout ontwikkelen. Dat wil je niet. Zet jezelf daarom op nummer één door je grenzen te ontdekken en uit te spreken. ‘Nee’ zeggen tegen een ander is ‘ja’ zeggen tegen jezelf. 

Wat voor type grenzensteller ben jij? En welke tips pas je toe om jouw grenzen aan te geven? Deel je tips in de commentsectie hieronder en help een ander!

Dit artikel kan affiliate-links bevatten. Gebruik van deze links kost je niks extra’s en wij ontvangen een kleine vergoeding voor het schrijven van deze blog. We nemen vanzelfsprekend alleen links op van websites of producten waar wij zelf 100% achter staan en onze blogs zijn zo objectief mogelijk geschreven. Gebruik je deze links voor een aanmelding of aankoop? Bedankt! Je helpt ons zo om nog meer toffe artikelen te schrijven!

Daniëlle | Feministic

Over de auteur

Maela Verschuren (1994) is mede-oprichtster van Feministic en werkt als Content Marketeer voor tanning & cosmetica merk MARC INBANE.  Van jongs af aan heeft ze een grote liefde voor fashion & cosmetica en is altijd op zoek naar een combinatie tussen deze onderwerpen en carrière.  

Bij Feministic schrijft Maela over de dingen die ze meemaakt en om haar heen hoort omtrent weerbaarheid, carrière en gezondheid.  

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Elke maand ontvang je een mail waarin we onze nieuwste artikelen met je delen over persoonlijke ontwikkeling, weerbaarheid, geldzaken, carrière, feminisme & onze huidige maatschappij.

Én we delen je een maandelijkse mini challenge die alleen te ontvangen is via onze nieuwsbrief.