Herken je dit? Dat je met zoveel taken tegelijk bezig bent, dat je aan het einde van de dag het gevoel hebt dat je niks bent opgeschoten? Je mailbox met onbeantwoorde e-mails lijkt juist langer geworden en aan je to-do lijst komt geen einde. Alles lijkt prioriteit te hebben en je voelt je leeg.

Ik heb hier ook last van gehad. Ik was zo druk bezig met de prioriteiten van een ander, dat ik aan mezelf voorbij ging. Nu doe ik dat minder. Ik ben niet van mening dat je als een volleerd egoïst door het leven moet gaan, maar ik vind dat je wel degelijk vaker ‘nee’ mag zeggen. Ik leef nu meer als een essentialist. Wat inhoud dat ik niet meer alles moet en en juist meer bereik, omdat ik tijd en energie overhoud aan het einde van de dag.

Wil je…

  • meer tijd overhouden voor de dingen die je leuk vindt ?
  • minder dingen doen waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt?
  • niet meer uitgeblust thuiskomen na een lange dag werken? 
  • meer bereiken door minder te doen? 
  • terug naar de basis en een simpeler leven?

Dan kan essentialisme je de uitkomst bieden. In dit artikel leg ik uit wat het is en hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaat.

Wat is essentialisme?

Essentialisme is een term die door Greg McKeown op de kaart gezet is. Het houdt in dat je alleen datgene doet wat nodig is om verder te komen met je doel. In plaats van je te focussen op tien verschillende taken, doe je er maar één. Het resultaat is dat je met die ene taak heel ver komt, terwijl je anders met veel taken heel weinig opschiet (zoals op de afbeelding). Klinkt logisch, toch? En desondanks passen maar weinig mensen dit toe.

Essentialisme: hoe je door minder te doen meer bereikt

Hoe komt het dat zo weinig mensen als een essentialist leven?

De meeste mensen leven als een non-essentialist. Er zijn simpelweg te veel keuzes om uit te kiezen. De sociale druk is enorm en dan is er nog het idee dat je ‘alles kunt krijgen’. We weten niet meer hoe we prioriteiten moeten stellen en zeggen automatisch ‘ja’ op vele verzoeken. En zo worden we dag in dag uit geleefd. 

Vergelijk het met een brede rechte weg die je bewandelt met aan het einde van die weg jouw doel. Alleen loop jij niet in één rechte lijn op je doel af, je raakt steeds afgeleid door de zijweggetjes en zo duurt je wandeling veel langer dan nodig. En dan is het nog de vraag of je überhaupt wel op je eindbestemming aankomt.

Hoe breng je een vleugje essentialisme aan in je leven?

Er zijn globaal genomen drie stappen die je moet doorlopen om meer te leven als een essentialist. Ik heb ze hieronder voor je samengevat:

  1. Verkennen en evalueren: vraag je bij elke activiteit of inspanning af of het een optimale bijdrage levert aan je doel / ideale leven.
  2. Elimineren: verwijder de activiteiten die niet bijdragen aan je doel.
  3. Uitvoeren: ontwikkel een systeem om de taken te doen die bijdragen bij je doel.

Zelf doe ik dit door elke drie maanden een kwartaal review voor mezelf uit te schrijven. Ik beoordeel mijn leven op verschillende pijlers, zoals familie, geld en avontuur en krijg zo goed inzichtelijk waar ik meer en minder tijd aan mag besteden.

aaron-burden-unsplash - Essentialisme

Het is een proces dat alsmaar doorgaat

Essentialisme toepassen in je leven is een proces dat je niet met een paar weken onder de knie hebt. Zelf val ik ook geregeld terug in mijn automatische ‘ja’ reactie. Of plan ik mezelf klem met activiteiten die helemaal niet helpen bij mijn einddoel. Aan de andere kant: dat einddoel verandert ook voortdurend, omdat jij als persoon ook verder ontwikkeld.

Zo was ik er een jaar geleden nog van overtuigd dat ik parttime in een winkel wilde werken en parttime wilde ondernemen, zodat ik de zekerheid had van een minimaal vast inkomen en tegelijkertijd het avontuur van ondernemen. Tot ik ontdekte dat de hoge werkdruk van deze loondienstbaan mij telkens zo uitputte, dat ik geen energie meer over had om te ondernemen. Al mijn energie ging in mijn loondienst baan zitten, waardoor ik totaal voorbij streef aan mijn eigen droom: creatief ondernemen. Dus ik heb mijn doel veranderd naar: fulltime ondernemen en daarop actie ondernomen.

Bestel en lees het boek ‘Essentialisme’ voor meer diepgang en extra inspiratie

Het boek ‘Essentialisme’ heeft mij veel waardevolle inzichten gegeven, waardoor mijn levenshouding is veranderd. Ik ervaar meer rust doordat ik vaker zonder schuldgevoel ‘nee’ kan zeggen en het is fijn om op deze manier verder te komen. Zonder dit boek was ik misschien nooit gaan ondernemen en had ik veel andere doelen niet gehaald. 

Wil je ook niet meer alles moeten? En meer tijd overhouden voor jezelf en je dromen? Bestel het boek ‘Essentialisme’ via de onderstaande link en lees het helemaal uit. Maak aantekeningen en markeer mooie zinnen. Ik ben een liefhebber van e-books, maar dit is zo’n boek dat je fysiek moet hebben. Zodat wanneer je het boek ziet staan in je boekenkast, je er elke keer vluchtig aan herinnerd wordt dat je door minder te moeten, meer bereikt.

Dit artikel kan affiliate-links bevatten. Gebruik van deze links kost je niks extra’s en wij ontvangen een kleine vergoeding voor het schrijven van deze blog. We nemen vanzelfsprekend alleen links op van websites of producten waar wij zelf 100% achter staan en onze blogs zijn zo objectief mogelijk geschreven. Gebruik je deze links voor een aanmelding of aankoop? Bedankt! Je helpt ons zo om nog meer toffe artikelen te schrijven!

Disclaimer: Wij schrijven vanuit onze eigen ervaring en delen content en tips die wij waardevol vinden. We hopen dat we jou hiermee helpen. De content uit de categorie geldzaken is geen financieel advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen. Wij willen onszelf ook niet presenteren als psycholoog of lifestyle coach voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Aan eventuele fouten in de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen.

Daniëlle | Feministic

Over de auteur

Daniëlle de Vries is mede-oprichtster van Feministic en onderneemster met haar bedrijf 2handenvrij.  Ze streeft een leven na vol creativiteit, diversiteit en zingeving. Zowel privé als zakelijk.

Met passie schrijft ze over zelfontwikkeling, geldzaken en het nieuwe feminisme.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Elke maand ontvang je een mail waarin we onze nieuwste artikelen met je delen over persoonlijke ontwikkeling, weerbaarheid, geldzaken, carrière, feminisme & onze huidige maatschappij.

Én we delen je een maandelijkse mini challenge die alleen te ontvangen is via onze nieuwsbrief.