Herkenbaar? Je leven is redelijk comfortabel en toch knaagt er iets aan je… Je leven is namelijk best wel oké, maar niet echt fantastisch. Je kiest te veel voor gemak en gaat uitdagingen vaak uit de weg. Daarom werk je niet naar je droomleven toe. Met andere woorden: je bevindt je te veel in een kleine comfortzone. 

Laat ik allereerst benoemen dat het helemaal niet erg is om af en toe in je comfortzone te zitten. Ieder mens heeft het nodig om te ontspannen en zich af en toe te vervelen. Dat is prima. Wanneer je altijd maar bezig bent met het doorbreken van weerstand, dan breekt dit je op de lange termijn op. 

Wat er gebeurd als je altijd binnen je comfortzone blijft

Haaks daartegenover staat om altijd maar binnen je comfortzone te blijven, waardoor je niet groeit en ‘bore-out’ verschijnselen ontwikkelt. Je leven is simpelweg niet exciting genoeg. Heel erg zonde, want je leeft maar één keer! 

Hoe zorg je er dan voor dat je er wel alles uithaalt wat erin zit, zonder overprikkeld te raken? Om te beginnen moet je uitzoeken binnen welke ‘zone’ je zit en wat voor werk aan de winkel is. Er zijn drie zones: de comfortzone, de leerzone en de paniekzone: 

Comfortzone | Feministic

👉 Binnen je comfortzone > Passief

Wanneer je binnen je comfortzone leeft, heb je het makkelijk en ervaar je weinig weerstand. Je doet dingen waar je bekend mee bent, zoals het nemen van de bus naar je werk. Dit kost je weinig energie en het is saai, doordat je het zo vaak doet. 

👉 Buiten je comfortzone > Leren

Buiten je comfortzone liggen activiteiten die je niet zo vaak doet, maar die je wel plezier en persoonlijke groei bieden. Bij deze activiteiten voel je in het begin veel weerstand. Bijvoorbeeld wanneer je als introvert naar een feestje gaat waar je weinig mensen kent en aan de praat raakt met iemand die heel leuk blijkt te zijn. Deze zone mag je dus wat vaker betreden.

👉 Ver buiten je comfortzone > Paniek

Je kunt ook doorslaan in het verbreden van je comfortzone, dan belandt je in de paniekzone. Stel je hebt last van heftige hoogtevrees, dan is de stap om uit een vliegtuig te springen ondenkbaar. Je raakt dan in extreme paniek. Het is té oncomfortabel. Deze zone moet je vermijden, het brengt je geen goeds.

De comfortzone verbreden is als het trainen van een spier

Hoe vaker je iets buiten je comfortzone doet, hoe groter je comfortzone wordt. Activiteiten die je eerst ongemakkelijk vond, roepen nog maar weinig weerstand op wanneer je ze vaak gedaan hebt. Daag jezelf uit om ongemakkelijke taken te herhalen totdat het gemakkelijk voor je is. Zo ga je steeds meer een levensstijl ontwikkelen die je ambieert, terwijl het tegelijkertijd ook steeds gemakkelijker wordt. 

Maak keuzes gebaseerd op je persoonlijke kernwaarden

Betekent dit dan dat je alles wat ongemakkelijk is tot in den treure moet herhalen? Zeker niet, dat zou je niet lang volhouden. Probeer te denken als een essentialist. Ga bij jezelf na wat je ‘values’ zijn, oftewel: je kernwaarden en baseer daar je keuze op.

Je kernwaarden zijn fantastische raadgevers om te ontdekken welke ongemakkelijkheden je moet aangaan. Is dat avontuur? Vrijheid? Eerlijkheid? Google eens op ‘persoonlijke kernwaarden’ en er verschijnen talloze lijsten met woorden waar je uit kunt kiezen. Je voelt vanzelf aan wat wel en niet bij je past.

Weet dat het gevoel van weerstand tussen je oren zit

Neem bellen als voorbeeld. Als je bel-angst hebt, dan ervaar je enorm veel weerstand om de telefoonhoorn op te pakken. Maar je moet iets weten voor je verder kunt met je project. Het ergste wat je kan gebeuren is dat de persoon aan de andere kant van de lijn opneemt en tegen je praat. Niks om bang voor te zijn; het zit tussen je oren. 

Comfortzone | Feministic

Handvatten om door die weerstand heen te breken

Heel leuk en verhelderend zo’n voorbeeld, maar het geeft je geen concrete handvatten om door je weerstand heen te breken. Hier vijf tools die je helpen:

1. Focus je op het resultaat

Ik ben geen fanatieke sporter. Sterker nog, het kost me veel moeite om mijn hardloopschoenen aan te trekken. Wat mij dan toch over de streep trekt is de focus op het eindresultaat: ik voel me fit, tevreden en ik heb de volgende dag veel energie.

2. Zorg voor extra obstakels bij slechte gewoontes

Gezond snacken? Ik eet liever een reep chocola. Wanneer ik geen chocola in huis haal, moet ik specifiek naar de supermarkt om chocola te kopen als ik trek heb. Daar heb ik dan ook geen zin in, dus dan pak ik die appel wel. 

3. Zorg voor extra prikkels voor goede gewoontes

Ik heb bijvoorbeeld moeite met zelfstandig vroeg uit bed komen. Doordat om 07:00 uur de felle verlichting aangaat, mijn wekker aan de andere kant van de kamer staat en naast mijn wekker een glas water, lukt het makkelijker dan wanneer ik die prikkels niet heb. 

4. Vraag of iemand je stok achter de deur wil zijn

Een beetje sociale druk doet wonderen, wanneer je jouw comfortzone wilt verbreden. Kies iemand, of meerdere personen, die je niet wilt teleurstellen en vraag hen om je af en toe een strenge blik toe te werpen. 

5. Maak een kwartaal review

Ik maak elke drie maanden een kwartaal review van mijn leven. Het geeft me heldere inzichten over mijn prioriteiten en welke oncomfortabele gevoelens ik daarvoor in de ogen moet aankijken. Doordat ik weet wat ik moet doen om op de lange termijn iets te bereiken, motiveert dat me om mijn comfortzone uit te breiden.

Hoe je zo’n kwartaal review maakt lees je in het artikel: Hoe het maken van een kwartaal review je leven drastisch kan veranderen.

Boeken die je hierbij helpen:

Onthoud: hoe vaker je oefent, hoe groter je comfortzone wordt 

Kort gezegd is het helemaal oké om zo nu en dan lekker in je comfortzone te zitten. Vind hierin een balans die voor jou werkt. Treed regelmatig buiten je comfortzone om deze te verbreden. Hoe vaker je iets doet dat je spannend vindt, hoe normaler en dus comfortabeler deze taak wordt. Gun jezelf de voordelen die je daarmee op de lange termijn kunt ervaren. En leef het leven dat je wilt leven. Want meid, dat verdien je!

Meteen aan de slag? Deze artikelen helpen je wellicht in het verbreden van je comfort zone:

Ken je iemand die een schop onder haar kont nodig heeft? Wat extra motivatie of een peptalk omdat ze iets spannends gaat doen? Deel dit artikel dan! Heb je zelf nog een goede tip om je comfortzone te verbreden? Laat het achter in de comment sectie hieronder. 

Dit artikel kan affiliate-links bevatten. Gebruik van deze links kost je niks extra’s en wij ontvangen een kleine vergoeding voor het schrijven van deze blog. We nemen vanzelfsprekend alleen links op van websites of producten waar wij zelf 100% achter staan en onze blogs zijn zo objectief mogelijk geschreven. Gebruik je deze links voor een aanmelding of aankoop? Bedankt! Je helpt ons zo om nog meer toffe artikelen te schrijven!

Disclaimer: Wij schrijven vanuit onze eigen ervaring en delen content en tips die wij waardevol vinden. We hopen dat we jou hiermee helpen. De content uit de categorie geldzaken is geen financieel advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen. Wij willen onszelf ook niet presenteren als psycholoog of lifestyle coach voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Aan eventuele fouten in de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen.

Daniëlle | Feministic

Over de auteur

Daniëlle de Vries is mede-oprichtster van Feministic en onderneemster met haar bedrijf 2handenvrij.  Ze streeft een leven na vol creativiteit, diversiteit en zingeving. Zowel privé als zakelijk.

Met passie schrijft ze over zelfontwikkeling, geldzaken en het nieuwe feminisme.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Elke maand ontvang je een mail waarin we onze nieuwste artikelen met je delen over persoonlijke ontwikkeling, weerbaarheid, geldzaken, carrière, feminisme & onze huidige maatschappij.

Én we delen je een maandelijkse mini challenge die alleen te ontvangen is via onze nieuwsbrief.