Er was een tijd dat ik me behoorlijk op de kast kon laten jagen door de meningen over feminisme. Voordat ik ook maar iets kon zeggen werd ik – als feminist – al weggezet als een zeur. Niet echt het ideale imago als je het mij vraagt. 

Nu kijk ik daar anders tegenaan. In plaats van me te ergeren aan de onwetendheid over feminisme, probeer ik er de humor van in te zien. Want heel eerlijk, sommige misvattingen zijn best wel een beetje grappig. Dit zijn de 7 leukste misvattingen over feministen:

1. Feministen zijn onafhankelijk en daarom willen ze alles zelf doen 

Dit is wellicht het grootste misverstand over feministen. Ja, feministen leven zo onafhankelijk mogelijk. Nee, we willen echt niet alles zelf doen! De was opvouwen, koken, boodschappen doen of bedenken wat er vanavond op het menu staat; het zijn allemaal taken waar we heel graag hulp bij willen van onze partner.

2. Feministen zijn radicale mannenhaters

Mannen haten, hoe dan? Mannen zijn net zo goed een geschenk van God aan de vrouwen als andersom het geval is. Behalve dat ze simpelweg erg aantrekkelijk kunnen zijn, zijn de meeste mannen ook gewoon heel lief voor hun partner. Ze zijn een warm lichaam in bed als je het koud hebt. En ze geven je het fijnste gevoel van de wereld, omdat ze van je houden.

Foto door Maryia Plashchynskaya via Pexels (1)

3. Feministen zijn lastig en zeuren de hele dag

Wanneer feministen te maken krijgen met een seksistische opmerking, dan zeggen ze daar wat van. Als we erachter komen dat onze mannelijke collega meer verdient voor hetzelfde werk, dan vragen we terecht om loonsverhoging. Is dat zeuren? Nee, dit is lastige zaken bespreekbaar maken, zodat er positieve verandering kan plaatsvinden. 

4. Feministen zijn per definitie vrouwen

Dit is toch stiekem best wel grappig? Alsof er geen mannen zijn die gelijkwaardige kansen willen voor vrouwen en zichzelf. Laten we eerlijk zijn, ook mannen hebben te maken met oneerlijke rolverdelingen. Als een man minder wil werken, dan wordt hij vaak ontmoedigd. Als een kerel moet huilen bij een film, dan wordt hij weggezet als onmannelijk.

5. Feministen willen enkel vrouwen aan de macht

Nee hoor, dat willen feministen helemaal niet. We willen alleen dat de macht gelijkwaardig verdeeld is. Statistisch zijn er gewoon verschillen in de krachten en valkuilen van mannen en vrouwen. Zo kunnen vrouwen vaker goed inleven en mannen sneller knopen doorhakken. Het is toch fantastisch om juist elkaars krachten te bundelen? 

6. Alle feministen laten hun okselhaar staan

Laat ik overigens meteen benoemen dat het 100% oké is als vrouwen hun okselhaar niet scheren. Het is een tijdrovend klusje en al helemaal als er ook nog diverse ledematen geschoren moeten worden. Laat staan waxen, pijnlijk! Maar er zijn ook genoeg feministische vrouwen die wel gewoon de boel glad houden, omdat ze dat zelf fijn vinden. 

aaron-burden-unsplash - Essentialisme

7. Feministen zijn hardcore carrière wijven in het bedrijfsleven

Er zijn genoeg feministen die parttime werken, terwijl hun partner fulltime werkt. Ze hebben met elkaar besproken dat dit is wat ze beide willen en hier goede financiële afspraken over gemaakt. Dat is óók feministisch. En vergeet niet dat een compleet huishouden runnen en kinderen grootbrengen op zichzelf staand nogal een hardcore carrière pad is!

Boeken die hier meer over vertellen:

Hopelijk is het me gelukt om je te laten glimlachen bij het lezen van de grootste misverstanden rondom feministen. Deze vooroordelen komen vaak voort uit onwetendheid of gebrek aan perspectief. Lach erom of ga het gesprek aan wanneer je daar de behoefte aan hebt. 

Mis je nog een grappige misvatting over feminisme? Deel hem met ons in de comment sectie hieronder. Heb je een andere mening? Laat het ons ook weten! We gaan graag het dialoog aan en we willen een zo breed mogelijk perspectief ontwikkelen. 

Dit artikel kan affiliate-links bevatten. Gebruik van deze links kost je niks extra’s en wij ontvangen een kleine vergoeding voor het schrijven van deze blog. We nemen vanzelfsprekend alleen links op van websites of producten waar wij zelf 100% achter staan en onze blogs zijn zo objectief mogelijk geschreven. Gebruik je deze links voor een aanmelding of aankoop? Bedankt! Je helpt ons zo om nog meer toffe artikelen te schrijven!

Disclaimer: Wij schrijven vanuit onze eigen ervaring en delen content en tips die wij waardevol vinden. We hopen dat we jou hiermee helpen. De content uit de categorie geldzaken is geen financieel advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen. Wij willen onszelf ook niet presenteren als psycholoog of lifestyle coach voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Aan eventuele fouten in de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen.

Daniëlle | Feministic

Over de auteur

Daniëlle de Vries is mede-oprichtster van Feministic en onderneemster met haar bedrijf 2handenvrij.  Ze streeft een leven na vol creativiteit, diversiteit en zingeving. Zowel privé als zakelijk.

Met passie schrijft ze over zelfontwikkeling, geldzaken en het nieuwe feminisme.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Elke maand ontvang je een mail waarin we onze nieuwste artikelen met je delen over persoonlijke ontwikkeling, weerbaarheid, geldzaken, carrière, feminisme & onze huidige maatschappij.

Én we delen je een maandelijkse mini challenge die alleen te ontvangen is via onze nieuwsbrief.