Voordat ik zelf begon met beleggen, heb ik er eerst twee jaar over nagedacht of ik het aandurfde. Ik was bang dat mijn zuurverdiende centen in rook op zouden gaan, omdat de beurs zou instorten. En daarnaast, wat wist ik nou eigenlijk van beleggen? 

Uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan. Niet beleggen is – nu de banken geen rente meer verstrekken – een garantie voor de koopkrachtdaling van je spaargeld. Daarnaast zijn er zijn nog vijf andere goede redenen waarom je zou moeten gaan beleggen. Juist als vrouw! 

Weet je niet waar je moet beginnen?

Een goede vriendin van mijn zusje vroeg me laatst of ik een ‘how to get started guide’ kon schrijven. Hoe en waar je het beste kunt beginnen als belegger en welke bronnen er interessant zijn om te raadplegen. Daar is dit artikel op toegespitst.

Dit artikel is geschreven voor mensen die, net als ik, met weinig risico en weinig inspanning willen gaan beleggen. Maar die niet wetende waar te moeten beginnen. 

Belangrijk om te onthouden: ik ben geen financieel adviseur, dit artikel is dan ook geen financieel advies. De informatie en tips die ik in dit artikel deel zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring en dienen enkel als entertainment en/of inspiratie. Ik zie beleggen niet als een quick fix om geld te verdienen, maar als een langetermijnstrategie voor meer koopkracht.

Wat heeft beleggen mij opgeleverd? 

Op het moment van schrijven heb ik zo’n 12% rendement op mijn beleggingen behaald. Dat betekent dat als ik alles in één keer zou verkopen, ik 12% meer ontvang dan ik heb ingelegd op de beurs. En dan ontvang ik daar ook nog elke drie maanden dividend bovenop. 

Let op: drie maanden nadat dit artikel geschreven is, gaat het een stuk minder goed op de beurs. Op dit moment (mei 2022), is mijn winst zo goed als verdampt. Persoonlijk zit ik daar niet mee, omdat ik voor de lange termijn beleg. Als je wilt gaan beleggen, moet je wel met een dalende markt kunnen omgaan en niet in paniek schieten.

Ik ben ongeveer twee jaar geleden begonnen met beleggen. Mijn eerste inleg was €80,- euro en ik vond het doodeng om dat geld te beleggen. Sinds een jaar heb ik echt volle vertrouwen gekregen in het beleggen en leg ik elke maand consistent geld in. 

Alle begin is uitdagend

Om het nog een keer te benadrukken: er is dus twee jaar tijd overheen gegaan voordat ik me echt vertrouwd voelde met beleggen en het leuk begon te vinden. 

Hieronder deel ik de tips en kennis die ik in de afgelopen jaren heb verzameld, om jou te helpen starten met geld voor je te laten werken. 

Comfortzone | Feministic

1. Ken de basisregels van beleggen met zo min mogelijk risico

Voordat je je eerste euro’s op de beurs inlegt moet je de basisregels van beleggen met zo min mogelijk risico kennen. Beleggen brengt namelijk altijd risico met zich mee. Deze risico’s kun je enorm verkleinen als je ervoor zorgt dat je de basisregels kent en deze gebruikt als randvoorwaarden voor je eerste belegging. 

In een eerder artikel heb ik de 7 belangrijke regels samengevat die je moet kennen voordat je door kunt gaan naar stap twee. Lees het artikel: ‘Met zo min mogelijk risico beleggen: 7 belangrijke regels die je moet kennen.’

2. Begin makkelijk en klein

Zou jij je zelfverzekerd en competent genoeg voelen om direct een directeursfunctie te bekleden, wanneer je voor het eerst een baan aanneemt? Waarschijnlijk niet. De kans is groot dat je bij gebrek aan ervaring en kennis de plank volledig misslaat en zo snel mogelijk van je directeursfunctie ontheven wordt. Begin onderaan en werk jezelf omhoog.

Zo is het ook met beleggen. Je hebt gevoel, kennis en ervaring nodig om steeds een level omhoog te klimmen. Begin makkelijk en klein. Ikzelf vond het een fijne manier te beginnen door via Bux Zero te beleggen. 

Starten met een makkelijke broker

Bux Zero is een broker met een simpele interface. Via een broker kun je zelf beleggingsproducten aan- en verkopen. Ik zie het versimpeld als een marktplaats waar je online een beleggingsproduct kunt kopen. 

Via de app van Bux Zero kun je als beginner heel makkelijk je eerste aandelen kopen omdat alles zo gebruiksvriendelijk en visueel ingesteld is. Je raakt dan niet direct overweldigd door de complexe interface en het gigantische aanbod van de meeste brokers. 

Maak via deze link een account aan bij Bux Zero en investeer je eerste euro’s. Kies voor een of meerdere bedrijven die je kent en ervaar de aankomende weken wat het belegde geld met je doet. Raak gewend aan het gevoel van beleggen. 

3. Lees, luister en leer meer over verantwoord beleggen 

Feliciteer jezelf, want je hebt de dappere stap genomen om je eerste euro’s voor je te laten werken! Je begint langzaam plezier te krijgen in beleggen en je wilt je kennis verbreden, zodat je straks een goede strategie kan ontwikkelen waar jij je goed bij voelt. De volgende bronnen raad ik aan:

Boeken die mij inspireerden:

Rich dad, poor dad’ is een fantastisch leerzaam boek dat je helpt bij het krijgen van de juiste mindset rondom beleggen. Het heeft mijn ogen wijd open gezet. Maar ook ‘blondjes beleggen beter’ is een inspirerend en informatief boek dat je verder gaat helpen bij je beleggings avontuur. 

Weet je niet met welk van de twee je moet beginnen? Dan zou ik ‘Rich dad poor dad’ aanraden, omdat dit boek je visie op geld volledig veranderd. Het leert je slimmer denken over geld, waardoor je vanuit een sterke basis kunt beginnen met beleggen. Zonder dit boek, was ik misschien niet eens begonnen. 

Beginnerscursus beleggen:

Adine Versluis richtte zo’n twee jaar geleden haar Money Mind Academy op waarmee ze vrouwen helpt met hun money mindset. In de webshop van haar blog lekkerlevenmetminder.nl verkoopt ze één van haar MMA cursussen los, namelijk de cursus ‘beleggen voor beginners’. Deze specifieke cursus heeft mij enorm geholpen met mijn volgende beleggingsstappen. 

Podcasts om te luisteren:

Tot slot mag ook de podcast: ‘Jong beleggen de podcast’ niet ontbreken in het bronnenlijstje. Deze podcast is waanzinnig informatief en bracht mijn kennis en skills naar een nieuw niveau. 

Tip: Vind je het leuk om meer te leren over money management? In dit artikel deel ik vijf podcasts die van jou een echte geldbaas maken.

4. Wanneer je genoeg vertrouwen voelt: begin met beleggen bij DEGIRO

De volgende stap is om de opgedane ervaring uit stap 2 en de kennis uit stap 3 te combineren en een beleggingsstrategie voor jezelf op te zetten. Vanaf dit moment zou je kunnen overstappen naar online broker DEGIRO. 

Deze broker heeft een ruimere keuze dan Bux Zero, maar is ook complexer in gebruik. Zoals te zien is in de video van Langzaamrijker hieronder: 

Uiteraard kan je ook voor een andere broker kiezen, maar ik heb voor DEGIRO gekozen, omdat er veel informatie over te vinden is en de broker erg groot is. Wat op mij vertrouwd overkomt. 

Mijn eigen beleggingsstrategie

Mijn persoonlijke strategie is vrij simpel: ik beleg voor de lange termijn en ik zorg ervoor dat mijn beleggingen goed gespreid zijn. Ik hou namelijk niet van grote risico’s nemen. Ik beleg voor 50% in ETF’s, in Jip en Janneke taal: goed gespreide aandelen mandjes. Voor de andere 50% beleg ik in aandelen van bedrijven waarin ik vertrouwen heb, zoals Unilever en Coca Cola. 

Dit waren de vier stappen die ik heb genomen om vertrouwd en verantwoord te beleggen. Welke tips heb jij al toegepast?

Dit artikel kan affiliate-links bevatten. Gebruik van deze links kost je niks extra’s en wij ontvangen een kleine vergoeding voor het schrijven van deze blog. We nemen vanzelfsprekend alleen links op van websites of producten waar wij zelf 100% achter staan en onze blogs zijn zo objectief mogelijk geschreven. Gebruik je deze links voor een aanmelding of aankoop? Bedankt! Je helpt ons zo om nog meer toffe artikelen te schrijven!

Disclaimer: Wij schrijven vanuit onze eigen ervaring en delen content en tips die wij waardevol vinden. We hopen dat we jou hiermee helpen. De content uit de categorie geldzaken is geen financieel advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen. Wij willen onszelf ook niet presenteren als psycholoog of lifestyle coach voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Aan eventuele fouten in de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen.

Daniëlle | Feministic

Over de auteur

Daniëlle de Vries is mede-oprichtster van Feministic en onderneemster met haar bedrijf 2handenvrij.  Ze streeft een leven na vol creativiteit, diversiteit en zingeving. Zowel privé als zakelijk.

Met passie schrijft ze over zelfontwikkeling, geldzaken en het nieuwe feminisme.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Elke maand ontvang je een mail waarin we onze nieuwste artikelen met je delen over persoonlijke ontwikkeling, weerbaarheid, geldzaken, carrière, feminisme & onze huidige maatschappij.

Én we delen je een maandelijkse mini challenge die alleen te ontvangen is via onze nieuwsbrief.