Veel dingen leer je niet tijdens je studie en ontdek je alleen door ervaring op te doen. Tijdens mijn carrière heb ik met veel verschillende personen samengewerkt en zag ik ook het uiteenlopende gedrag tussen mannelijke en vrouwelijke collega’s.

Bepaalde situaties zijn me altijd bijgebleven en helpen me nog steeds om sterk in mijn schoenen te staan. Ik deel je 5 lessen die ik van mannelijke collega’s heb geleerd, die ik graag zou hebben geweten toen ik net begon met werken.

1. Minder vaak ‘sorry’ zeggen

Heb je jezelf wel eens betrapt op een onnodige ‘sorry’ tijdens een gesprek? “Sorry, maar ik denk hier echt anders over.” “Sorry dat ik te laat ben!” Door het woord ‘sorry’ te gebruiken beïnvloed je onbewust de perceptie van de tegenpartij.

Ik heb gemerkt dat mannen vaak zuiniger zijn met het uitdelen van sorry’s. Uit onderzoek blijkt dat mannen geen excuses aanbieden als ze vinden dat ze niets fout hebben gedaan. Hoe logisch klinkt dat?! Door de patriarchische opvoeding hebben vrouwen vaker de neiging om ‘sorry’ te zeggen om de harmonie in stand te houden. Die conflictvermijdende houding kan er dus voor zorgen dat je minder sterk overkomt en de tegenpartij onbewust laat denken dat het terecht is dat je sorry zegt. 

Wanneer je de volgende keer neigt om dit negatieve stopwoord te benoemen, probeer de situatie dan positief om te draaien. Een collega heeft een onjuiste informatie gevonden in de presentatie die je hebt gemaakt. Zeg dan bijvoorbeeld: “Goed gezien! Dankjewel” en ga door waar je mee bezig was. Op die manier blijf je niet lang hangen bij de “fout” en geef je de ander credits voor zijn oplettendheid. Een win-winsituatie dus!

2. Niet vragen, maar voorstellen

In het begin van mijn carrière dacht ik dat het vanzelfsprekend was om overal toestemming voor te vragen. Wanneer ik me ziek voelde en naar huis wilde vroeg ik dat eerst netjes. Of wanneer ik een tof voorstel had voor een klant vroeg ik eerst of er uren waren om het uit te werken.

Op een gegeven moment had ik het spelletje door. Wanneer je iemand (je werkgever of manager in dit geval) de keuze over iets geeft en de uitkomst is onduidelijk of er is ruimte voor onderhandeling, dan zul je vaak ‘nee’ te horen krijgen.

Mannelijke collega’s hoorde ik vaak met een voorstel komen wanneer ze om een gunst vroegen. “Ik heb straks een afspraak buiten de deur, dus morgenochtend ga ik verder met x en y.” Het is dus de kunst om het antwoord wat je wilt hebben te verwerken in de manier waarop je iets vraagt.

3. Jezelf een schouderklopje geven

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat mannen heel gemakkelijk over hun prestaties kunnen vertellen en vrouwen vaak benadrukken dat het toch niks voorstelde of een kleine moeite was?

Bedank je collega de volgende keer als je een compliment krijgt, want op die manier laat je merken dat het je het compliment terecht is. Wanneer jij zelf gelooft dat je goed bent in wat je doet, hoef je anderen minder makkelijk te overtuigen. 

Wacht daarom ook niet tot de bevestiging van een collega om er zeker van te zijn dat je iets goeds hebt gedaan. Weet je van jezelf dat je veel moeite in een bepaald project hebt gestoken? Wees trots op jezelf en deel het bijvoorbeeld met de rest van je team.

4. Geen genoegen nemen met ‘nee’ 

Toen ik na mijn eerste gesprek over salarisverhoging ‘nee’ te horen had gekregen baalde ik ontzettend. Ik stelde een plan op met extra taken en doelstellingen zodat ik het bij het volgende voortgangsgesprek nog een keer kon proberen. 

Een mannelijke collega ging daar heel anders mee om. Hij plande diezelfde week nog een gesprek met zijn manager om kenbaar te maken dat hij het er niet mee eens was, regelde een traject waarin hij van functietitel zou switchen en kreeg na een paar maanden de loonsverhoging die hij in eerste instantie wilde.

Je hoeft deze aanpak niet over te nemen als het niet bij je past. Wat je wel kunt doen is duidelijk benoemen wat je ambities zijn bij je manager. Op die manier plaats je jouw wens als zaadje in het hoofd van de ander; de kracht van herhaling.

5. Neem dingen niet persoonlijk

Mannen kunnen een stevige discussie hebben en diezelfde vrijdagmiddag een biertje met elkaar doen. Vrouwen blijven vaker in een discussie hangen wat kan resulteren in een koud conflict: een aanvaring die niet onderling wordt uitgepraat, maar wel met anderen wordt besproken of waarbij zelfs geroddeld wordt. 

Zonde van je (zakelijke) relatie, tijd en energie. Neem opbouwende kritiek serieus, maar niet persoonlijk. Luister naar je intuïtie en beslis daarna wat je gaat doen. 

Niet alle 5 gewoontes zullen gemakkelijk zijn om aan te leren en halen je misschien uit je comfort-zone. Wanneer het ongemakkelijk voelt, weet je dat het tijd is voor actie! Kijk naar wat jouw (mannelijke) collega’s anders doen, geef er je persoonlijke touch aan en haal er je voordeel uit! Dat is empowering.

Leestip: Lois P. Frankel geeft herkenbare voorbeelden en tools om krachtig te communiceren in haar boeken Nice girls don’t get the corner office en Nice girls don’t speak up. Een echte aanrader voor wanneer je advies nodig hebt voor specifieke situaties op de werkvloer en daarbuiten.

Wist je dat mannen bij een salarisonderhandeling vaker een tegenvoorstel doen dan vrouwen? Je hebt het recht om te onderhandelen over je salaris, dus waarom zou je meteen akkoord gaan met het eerste voorstel? Lees hier onze tips over salarisonderhandeling.

Dit artikel kan affiliate-links bevatten. Gebruik van deze links kost je niks extra’s en wij ontvangen een kleine vergoeding voor het schrijven van deze blog. We nemen vanzelfsprekend alleen links op van websites of producten waar wij zelf 100% achter staan en onze blogs zijn zo objectief mogelijk geschreven. Gebruik je deze links voor een aanmelding of aankoop? Bedankt! Je helpt ons zo om nog meer toffe artikelen te schrijven!

Daniëlle | Feministic

Over de auteur

Maela Verschuren (1994) is mede-oprichtster van Feministic en werkt als Content Marketeer voor tanning & cosmetica merk MARC INBANE.  Van jongs af aan heeft ze een grote liefde voor fashion & cosmetica en is altijd op zoek naar een combinatie tussen deze onderwerpen en carrière.  

Bij Feministic schrijft Maela over de dingen die ze meemaakt en om haar heen hoort omtrent weerbaarheid, carrière en gezondheid.  

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Elke maand ontvang je een mail waarin we onze nieuwste artikelen met je delen over persoonlijke ontwikkeling, weerbaarheid, geldzaken, carrière, feminisme & onze huidige maatschappij.

Én we delen je een maandelijkse mini challenge die alleen te ontvangen is via onze nieuwsbrief.