Onze blog Feministic gaat over onze zoektocht naar meer weerbaarheid, geluk en een realistische kijk op het leven. Dat allemaal met een feministisch tintje; wij willen zoveel mogelijk vrouwen helpen om weerbaarder in het leven te staan en binnen hun eigen normen en waarden te genieten van het leven.

Om sterker in je schoenen te staan moet je begrijpen waar jouw belemmerende overtuigingen of ontwijkend gedrag vandaan komt. Natuurlijk heb je meer nodig om weerbaarder te zijn, maar het is een goede basis om te weten hoe jij door je omgeving – de maatschappij – bent geprogrammeerd. 

Welke boodschappen krijg jij mee? 

Zo worden vrouwen op een hele andere manier opgevoed dan mannen. Dikke kans dat jij dit wel eens gehoord hebt:

  • “Wees niet zo bazig.” 
  • “Je ziet er zo mooi uit vandaag.”
  • “Draag dat maar niet naar school. Dan leidt je de jongens af.”
  • “Ik probeerde je alleen maar een compliment te geven, hoor.” 
  • “Ben je nog single? Hoe kan zo’n leuke meid als jij nou vrijgezel zijn?”

48 dingen die vrouwen te horen krijgen en mannen niet

In dit korte filmpje hoor je nog veel meer opmerkingen die jou gevormd hebben:

Herkennen wanneer je iets doet vanuit conditionering, terwijl je het anders zou willen

Elke vrouw krijgt dus een pakketje waarden opgedrongen en het is aan jou om uit te zoeken welke je daarvan wilt houden en welke je wilt afleren. Door te herkennen wanneer je iets doet waar je eigenlijk niet achter staat, geef je jezelf de kans om hier iets aan te veranderen.

Weet waar bepaald gedrag vandaan komt en hecht er minder waarde aan

Zodra je jouw belemmerende overtuigingen herkent, kun je er iets aan doen. Elke keer als je in een situatie komt waar jij automatisch bepaald gedrag vertoond, ga je bij jezelf na of je ervoor kiest om zo te reageren, of dat je dit is aangeleerd. 

𝓲 Stel: jij bent ontzettend zorgzaam voor jouw omgeving, maar in sommige situaties zou je best wel eens vaker de zorg aan een ander willen uitbesteden. Waarom doe je dat dan niet gewoon? Wat houdt je tegen om zelf een stapje terug te doen of om taken te delegeren aan anderen? 

Heb je misschien onbewust meegekregen dat je pas een goede vrouw bent wanneer je voor iedereen zorgt? Of dat het nou eenmaal niet in de mannelijke aard ligt om zorgzaam te zijn, dus dan doe jij het wel? Oftewel, welke waarden heb jij opgeslagen, die jou tegenhouden om de situatie positief te veranderen?

Train jezelf om bewuster vanuit je eigen kernwaarden te leven

Hoe creëer je een levensstijl waarbij je vanuit je eigen kernwaarden leeft? Bijvoorbeeld: je draagt bepaalde kleding niet, omdat je bang bent dat je daar ongewenste opmerkingen over krijgt. Maar je wilt die kleding wel dragen, want jij hebt vandaag zin om je sexy te voelen. 

Schrijf voor jezelf uit hoe je op zo’n ongewenste opmerkingen reageert als die zich voordoen. Of bedenk alvast hoe je iemand aanspreekt die zomaar een hand op je kont legt. Je bent dan voorbereid op de mogelijke situatie. In het begin zal het geforceerd en ongemakkelijk voelen om buiten je comfort zone te treden. Maar hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker het wordt, totdat je er niet meer over na hoeft te denken. 

Niet alleen vrouwen krijgen seksistische onzin te horen

Het nieuwe feminisme gaat niet alleen maar over vrouwen die meer rechten en kansen verdienen, maar over een gelijkwaardige situatie voor iedereen. Want laten we eerlijk zijn, ook mannen krijgen onzin te horen over hun mannelijkheid. 

Bijvoorbeeld: 

  • “Echte mannen huilen niet”
  • “Je gooit als een meisje”
  • “Ben je meer een borsten- of billenman?”
  • “Dude! Ben je nog steeds maagd?!”
  • “Laat je haar zo tegen je praten?”

48 dingen die mannen te horen krijgen en vrouwen niet

In dit korte filmpje komen 48 opmerkingen aan bod die mannen in de huidige maatschappij vormen:

Met andere woorden: we hebben er allemaal last van. De een meer dan de ander. Als we kleine stapjes in de juiste richting blijven zetten, komen we er vanzelf. De bovenstaande tips gelden uiteraard ook voor mannen, die bijvoorbeeld even lekker willen huilen tijdens een film. Zonder dat er meteen getwijfeld wordt aan hun waardigheid. 

Geef het tijd, het is een proces

Het is een hele opgave om je eigen weg te vinden binnen alle conditionering. Maatschappelijk mogen er dingen veranderen, maar dat gaat niet zo snel als we zouden willen. Kijk daarom wat je er zélf aan kunt doen om je los te weken van verwachtingen waar jij niet aan wilt voldoen. En weet dat je dit kunt! 

Dus, lieve vrouw, man, non-binair persoon: met welke sexistische belemmering maak jij dit jaar korte metten?

Boeken die je helpen:

Wij lezen zelf graag boeken die ons met elke pagina een stukje wijzer, zelfverzekerder en blijer maken. Hieronder boeken die aansluiten bij dit artikel:

Dit artikel kan affiliate-links bevatten. Gebruik van deze links kost je niks extra’s en wij ontvangen een kleine vergoeding voor het schrijven van deze blog. We nemen vanzelfsprekend alleen links op van websites of producten waar wij zelf 100% achter staan en onze blogs zijn zo objectief mogelijk geschreven. Gebruik je deze links voor een aanmelding of aankoop? Bedankt! Je helpt ons zo om nog meer toffe artikelen te schrijven!

Disclaimer: Wij schrijven vanuit onze eigen ervaring en delen content en tips die wij waardevol vinden. We hopen dat we jou hiermee helpen. De content uit de categorie geldzaken is geen financieel advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen. Wij willen onszelf ook niet presenteren als psycholoog of lifestyle coach voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Aan eventuele fouten in de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen.

Daniëlle | Feministic

Over de auteur

Daniëlle de Vries is mede-oprichtster van Feministic en onderneemster met haar bedrijf 2handenvrij.  Ze streeft een leven na vol creativiteit, diversiteit en zingeving. Zowel privé als zakelijk.

Met passie schrijft ze over zelfontwikkeling, geldzaken en het nieuwe feminisme.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Elke maand ontvang je een mail waarin we onze nieuwste artikelen met je delen over persoonlijke ontwikkeling, weerbaarheid, geldzaken, carrière, feminisme & onze huidige maatschappij.

Én we delen je een maandelijkse mini challenge die alleen te ontvangen is via onze nieuwsbrief.